Boala de reflux gastroesofagian apare atunci când sfincterul nu închide suficient valva esofagiană. În mod normal, sfincterul esofagian se închide după fiecare înghițitură, împiedicând refluxul sucului gastric în esofag. În aceste condiții, secreția gastrică acidă refulează în esofag, producând inflamația sau chiar ulcerația esofagului.
Drd. Greblă Oana Bogdana, Nutriționist-Dietetician la Cabinetul Medical de Nutriție – NutriMED Cluj Napoca, ne spune cum se manifestă boala de reflux gastroesofagian, în ce constă conduita terapeutică a acestei afecțiuni, dar și ce remedii naturale pot ameliora simptomele neplăcute.
Boala de reflux gastroesofagian se poate manifesta prin:
Toate aceste simptome se intensifică odată cu apariția stărilor de stres, nervozitate și lipsa meselor regulate. De asemenea, pentru a preveni și chiar a trata această afecțiune, este bine de știut faptul că nutriția joacă un rol foarte important.
Conduita terapeutică a bolii de reflux gastroesofagian se stabilește doar în urma unui consult de specialitate, dar anumite măsuri generale pot include:
Lemnul dulce deglicirinizat îmbunătățește digestia, tratează ulcerul gastric, esofagian și pirozisul
Rădăcina de lemn dulce nu trebuie folosită în timpul sarcinii sau în cazul în care alăptați. De asemenea, este contraindicată pacienților cu diabet, glaucom sau cu afecțiuni cardiovasculare.
Ceaiul de mușețel calmează iritația esofagului
Dacă sunteți alergic la ambrozie, nu consumați ceai de mușețel. De asemenea, poate interacționa cu warfarina și ciclosporina, prin urmare pacienții care folosesc aceste medicamente ar trebui să evite ceaiul de mușețel.
Isopul (Hyssopus Officinalis) reduce hiperaciditatea gastrică
Această plantă ajută la reducerea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian, pentru că formează un strat subțire de mucus pe membrana esofagului, protejându-l de secreția acidă care urcă din stomac.
Isopul este contraindicat în sarcină și alăptare. Dacă suferiți de epilepsie, nu consumați isop.
În concluzie, este important să gestionați foarte bine emoțiile, orarul meselor și calitatea alimentelor în momentul în care vă confruntați cu boala de reflux gastroesofagian. De asemenea, este recomandat să apelați la ajutorul specialiștilor în domeniu: gastroenterolog și nutriționist-dietetician.