Busuiocul, planta magică plină de beneficii. Ce valori nutriționale are și cine nu trebuie să o consume

Busuiocul este unul dintre cele mai cunoscute condimente şi, din fericire, această plantă poate fi folosită nu doar la gătit.
  • Publicat:
Busuiocul, planta magică plină de beneficii. Ce valori nutriționale are și cine nu trebuie să o consume
Foto: Profimedia

Busuiocul este o plantă ierboasă originară din Asia şi Africa. Face parte din familia Lamiaceae, este de mai multe tipuri şi este popular ca aliment de sezon, ierburile aromate fiind folosite atât în ceai, cât şi ca supliment datorită beneficiilor pe care le are pentru sănătate.

Busuiocul este centrul atenției în ziua de Bobotează, fiind folosit în multe superstiții și tradiții pe 6 ianuarie. Dincolo de obiceiurile legate de această plantă, iată ce beneficii și valori nutriționale are busuiocul.

Valori nutriţionale ale busuiocului

Iată nutrienţii care se regăsesc în doar 2 grame de busuioc (o linguriţă).

Frunze verzi, tocat

  • Calorii: 0.6
  • Vitamina A: 3% din necesarul zilnic
  • Vitamina K: 13% din necesarul zilnic
  • Calciu: 0.5% din necesarul zilnic
  • Fier: 0.5% din necesarul zilnic
  • Mangan: 1.5% din necesarul zilnic

Frunze uscate, mărunţite

  • Calorii: 5
  • Vitamina A: 4% din necesarul zilnic
  • Vitamina K: 43% din necesarul zilnic
  • Calciu: 4% din necesarul zilnic
  • Fier: 5% din necesarul zilnic
  • Mangan: 3% din necesarul zilnic

Chiar dacă spre deosebire de busuiocul proaspăt cel uscat este mai concentrat în nutrienţi, la gătit nu este folosit în cantităţi la fel de mari ca cel proaspăt. Cu excepţia vitaminei K, diferenţele sunt nesemnificative. De asemenea, busuiocul conţine antioxidanţi, substanţe antiinflamatoare şi alte elementene benefice.

Busuiocul: beneficii pentru sănătate

Busuiocul este un remediu cunoscut pentru eliminarea sau ameliorarea stărilor de greaţă şi a efectelor ciupiturilor de insecte. Totodată este foarte des folosit în medicina tradiţională chinezească şi holistică. În prezent, oamenii de ştiinţă studiază potenţialele beneficii ale busuiocului, atât în stare pură, cât şi în extracte sau ulei esenţial. În urma studiilor s-au descoperit următoarele beneficii pentru sănătate:

  • Reduce pierderile de memorie asociate cu stresul şi înaintarea în vârstă
  • Reduce depresia provocată de stresul cronic
  • Reduce accidentele vasculare cerebrale şi ajută la recuperare după un astfel de episod
  • Îmbunătăţeşte nivelul glicemiei, colesterolului şi trigliceridelor
  • Ajută la relaxarea vaselor de sânge şi subţiază sângele- efect similar aspirinei
  • Nu permite înmulţirea bacteriilor care duc la apariţia cariilor
  • Ţine insectele la distanţă- ţânţarii şi căpuşele

Busuiocul: riscuri

Busuiocul consumat în cantităţi mici nu prezintă riscuri, dar trebuie totuşi să ţinem cont de câteva precauţii. Frunzele de busuioc sunt bogate în vitamina K, care ajută la coagularea sângelui. Cantităţile mari nu sunt tocmai recomandate, mai ales dacă sunt luate alături de anumite medicamente.

De asemenea, persoanele care suferă de tensiune sau diabet şi urmează un tratament nu pot consuma şi busuioc, pentru că pot interfera. Şi în acest caz este nevoie de o părere avizată.

Busuiocul sfânt, cunoscut şi ca busuioc indian sau tulsi, nu este recomandat femeilor însărcinate sau celor care încearcă să rămână gravide. Studiile realizate pe animale arată că acesta afectează spermatozoizii în mod negativ sau poate declanşa contracţiile din timpul sarcinii. Riscurile în privinţa utilizării în perioada alăptării nu sunt cunoscute.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult