Ceaiul pe care toți bărbații ar trebui să-l consume pentru a preveni problemele cu prostata

Ceaiul de urzică are numeroase beneficii pentru sănătate. Vezi care sunt acestea!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ceaiul pe care toți bărbații ar trebui să-l consume pentru a preveni problemele cu prostata
Foto: envato

Ceaiul de urzică este renumit pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii încă din cele mai vechi timpuri. În trecut, oamenii foloseau ceaiul de urzică pentru calităţile sale digestive, expectorante, antiparazitare şi detofixiante.

Urzica poate fi consumată sub formă de salată sau în supe sau se pot prepara tincturi şi capsule eficiente în tratamentul homeopat al diferitelor afecţiuni. Însă, mai presus de toate, urzica este consumată sub formă de ceai, care prezintă numeroase calităţi terapeutice pentru sănătate, dar şi pentru frumuseţe.

Cum se prepară ceaiul de urzică

Ceaiul de urzică este uşor de preparat: peste o linguriţă cu vârf de plantă uscată (sau 1-2 pliculeţe) se toarnă 250-300 ml apă clocotită şi se lasă la infuzat 5-10 minute. Se poate îndulci cu miere sau se consumă ca atare.

Pentru uz extern, se vor folosi 2-3 linguriţe de plantă la aceeaşi cantitate de apă şi se vor folosi comprese cu ceai care a fost lăsat la răcit în prealabil.

Ceai de urzică – substanţe active şi proprietăţi

Urzica are nu mai puţin de 17 vitamine şi minerale printre ingredientele active, precum  vitaminele A, B1, B5, C, E şi K, potasiu, magneziu, fier, zinc şi calciu, precum şi o cantitate crescută de acizi graşi esenţiali, licopen, proteine, flavonoizi şi alte substanţe fitochimice cu rol deosebit de important în menţinerea sănătăţii.

Datorită acestor nutrienţi, urzica deţine proprietăţi diuretice, astringente, antiinflamatorii, tonice, expectorante, antireumatice, antialergice, decongestive, antispasmodice şi galactogoge (stimulează secreţia laptelui).

ceaiul de urzică - Ceaiul pe care toți bărbații ar trebui să-l consume pentru a preveni problemele cu prostata
Foto: envato

Ce beneficii are ceaiul de urzică

Reglează tensiunea arterială şi nivelul de zahăr din sânge, prevenind astfel afecţiunile inimii, diabetul şi anemia, datorită conţinutului mare de fier din plantă. De asemenea, ceaiul de urzică este excelent în ameliorarea crampelor menstruale.

Stimulează apetitul şi ajută organismul să-şi întărească sistemul natural de apărare contra virusurilor şi bacteriilor, prevenind astfel virozele respiratorii şi grăbind vindecarea în caz de răceală.

De asemenea, ceaiul de urzică este excelent pentru persoanele care se confruntă cu probleme intestinale (diaree, hemoroizi, balonare), având efect laxativ şi detoxifiant. Persoanele aflate la cură de slăbire sau cele care vor să ţină o dietă pentru eliminarea toxinelor din corp sunt sfătuite să consume ceai de urzică de 3 ori pe zi, pentru a favoriza eliminarea subtanţelor nocive.

Bărbaţii ar trebui să consume mai des ceai de urzică deoarece acesta poate ameliora simptomele adenomului de prostată, o afecţiune care constă în mărirea prostatei şi probleme frecvente în procesul de urinare. Urzica se pare că tratează nocturia (nevoia de a urina frecvent în timpul nopţii) şi favorizează eliminarea urinei în cantităţi mari în timpul zilei.

Ceaiul de urzică este ecomandat şi în tratamentul infecţiilor urinare, a disfuncţiilor renale şi pentru combaterea retenţiei de apă din organism. Substanţele active din plantă ajută la eliminarea mai ușoară a nisipului la rinichi şi purifică sângele.

Cantitatea crescută de calciu şi vitamina K din urzică ajută la atenuarea durerilor, precum şi la stimularea lactaţiei, însă este recomandat consultul unui medic înainte de administrare. De asemenea, vitamina K ajută la reglarea ciclului menstrual şi previne menstrele abundente, cu cheaguri, precum şi durerile specifice în zona abdominală.

Calciul este responsabil şi de efectele benefice asupra musculaturii şi articulaţiilor, ameliorând simptomele unor afecţiuni precum artrita, reumatismul sau tendonita.

Ceaiul de urzică este recomandat şi pentru persoanele care au probleme cu unghiile fragile, casante, sau în uz extern, pentru tenurile îmbătrânite, uscate, iritate. De asemenea, ceaiul de urzică în combinaţie cu oţetul mere este un excelent remediu pentru scalpul uscat, cu mătreaţă şi prurit (senzaţie de mâncărime supărătoare).

Ceai de urzică – Contraindicaţii

Consultaţi un medic specialist înainte de a consuma ceai de urzică, în special dacă urmaţi un tratament cu medicamente antihipertensive sau anticoagulante.

Proprietăţile detoxifiante ale urzicilor pot provoca un uşor disconfort gastrointestinal şi dezechilibru electrolitic, motiv pentru care este recomandată prudenţa în administrarea ceaiului de urzică şi consumul de alimente bogate în potasiu.

Femeile însărcinate trebuie să consulte un medic înainte de a consuma ceai de urzică deoarece există riscul de contracţii ale uterului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile