Ceaiurile – băuturi cu puteri vindecătoare!

Îndrăgostiţii de miraculoasele licori naturale din frunze de ceai, fructe sau plante medicinale nu aşteaptă un moment propice pentru a le savura şi a-i da organismului o mână de ajutor în desfăşurarea treburilor zilnice. Aceştia le beau cât de des se poate şi fără adaosuri de zahăr sau îndulcitori.
  • Publicat:
Ceaiurile - băuturi cu puteri vindecătoare!

Îndrăgostiţii de miraculoasele licori naturale din frunze de ceai, fructe sau plante medicinale nu aşteaptă un moment propice pentru a le savura şi a-i da organismului o mână de ajutor în desfăşurarea treburilor zilnice. Aceştia le beau cât de des se poate şi fără adaosuri de zahăr sau îndulcitori. Însă multe persoane resping ideea de ceai pentru că o asociază cu boala! Greşit! Bem ceaiuri tocmai pentru a nu ajunge bolnavi!

“Beau 5 căni de ceai verde pe zi”, declara acum ceva timp, Jennifer Lopez, care arată cu cel puţin cu 10 ani mai tânără decât majoritatea femeilor de 41 de ani. Ca ea, multe alte vedete, căci nu este persoană publică care să arate mai bine decât prevede vârsta care să nu asocieze într-un fel sau altul efectul miraculos al antioxidanţilor prezenţi în ceaiul verde de calitate cu starea de bine.

Aceasta se poate traduce printr-o sănătate mai bună, un tonus ridicat, energie, bunădispoziţie, o siluetă armonioasă, mai puţine riduri. Ceai verde, slavă Domnului, găsim şi în România aproape la toate hipermarketurile şi magazinaşele de la colţul blocului la preţuri modice: costul unei cutii porneşte de la 3 lei pentru 20 de pliculeţe. Şi cu toate acestea, într-un studiu desfăşurat la începutul lui 2012 şi coordonat de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi am aflat că doar 19% dintre respondenţi au obiceiul de a consuma ceai verde cald. De ce? În primul rând, nu suntem o ţară cu tradiţie în consumul de ceai. În al doilea rând, 83% dintre respondenţi nu cunosc compoziţia ceaiului verde sau al celui negru.

Acelaşi studiu arăta că momentul în care românii preferă să consume ceai este dimineaţa (46,6%) şi seara (30,1%). La studiu au participat 1.200 de persoane, din mediul urban cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. După apă, ceaiul verde este a doua băutură consumată la nivel mondial. Numeroase studii au demonstrat că un consum constant scade riscul dezvoltării unor afecţiuni cronice precum obezitatea, diabetul, declinul funcţiei cognitive.

De asemenea, poate suplini cu succes şi cafeaua – cafeina din ceai se eliberează mai încet în organism şi astfel se prelungeşte starea de bine, spre deosebire de cea din cafea ce se eliberează rapid. Ce îi mai împiedică să devină fani pe cei care s-au încumetat să guste ceaiul verde? Tocmai gustul! Însă şi acesta poate fi variabil în funcţie de tipul ceaiului: frunze, pliculeţe, arome (mentă, iasomie, lămâie, citrice etc.) şi timpul de infuzie.

Deci nu trebuie să abandonaţi lupta la prima degustare! Cei care vor să beneficieze de puterea ceaiului verde, dar se împiedică de gust, pot adăuga într-o sticlă de apă plată de 2 litri, la temperatura camerei, un pliculeţ de ceai de calitate bună. După o jumătate de oră, apa va avea o aromă şi o calitate deosebite.

Hibiscus

Cu siguranţă, una dintre cele mai frumoase şi delicate flori este Hibiscusul. Dar nu despre aceste calităţi ale ei vrem să-i mulţumim, ci pentru beneficiile pe care le aduce sub formă de infuzie. Are o aromă delicioasă – acrişoară, nu conţine cafeină şi ajută la reglarea problemelor cu hipertensiunea arterială, a nivelului colesterolului rău crescut, a anumitor afecţiuni cardiace, a unor afecţiuni circulatorii şi a eliminării kilogramelor în plus.

În plus, întăreşte imunitatea şi ne apără de infecţiile urinare şi de constipaţie. Are un conţinut bogat în vitamina C. În ţările arabe şi în India se consumă infuzia direct din flori, caldă sau rece. În România, aproape toate ceaiurile din fructe conţin şi hibiscus atât pentru gustul, cât şi pentru culoarea roşie care care o conferă licorii. Nu se recomandă însă, hipotensivilor, gravidelor şi nici în timpul tratamentului pentru maladii de tipul cancerului.

Măceşe

Poate că “măceşe” şi “cătină” nu sună la fel de exotic şi nu se bucură de atâta publicitate la nivel mondial precum: acai, noni sau goji, însă aceste fructe provenite de pe plaiurile mioritice sunt concurenţi redutabili, sunt la îndemâna tuturor şi costă chiar şi de 20 de ori mai puţin.

Asta în cazul în care nu doriţi să le culegeţi cu propriile mânuţe direct din natură. Măceşele conţin de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele şi de 200 de ori mai multă vitamina C decât merele – încă o dovadă că esenţele tari se păstrează în recipiente mici, vitaminele A, B1, B2, B3, K, magneziu, calciu, fier, potasiu, taninuri, pectine, uleiuri volatile.

Se recomandă infuziile din fructe opărite, pentru a nu distruge vitamina C prin fierbere, pentru întărirea sistemului de apărare, împotriva infecţiilor, hipertensiunii, pentru ameliorarea afecţiunilor cardiace, a varicelor sau evident, amestecurile de plante speciale care conţin măceşe.

Ceaiuri pentru afecţiuni frecvente

Am selectat din Manualul de medicină naturistă de dr. J. L. Berdonces, apărut la editura All, câteva reteţe de tizane ce tratează, ameliorează unele dintre cele mai comune şi supărătoare afecţiuni.

Tizană contra cistitei

Ingrediente: 20 g de mentă, 35 g de feciorică (Herniaria glabra), 40 g de strugurii-ursului (Arctostaphyllos uva-ursi)
Mod de preparare: 3 linguriţe din acest amestec la o cană. Se consumă între 4 şi 6 căni pe zi.

Trebuie să ştiţi că planta strugurii ursului este foarte utilă în astfel de probleme. Ea conţine 10% arbutină care în rinichi, în prezenţa ureei, se transformă în hidrochinonă şi un glucozid. În infecţiile urinare conţinutul de uree din urină creşte şi aceasta este mai puţin acidă, astfel efectul antiseptic al plantei este mai puternic. Doza medie zilnică este de 10 g de plantă pulbere (echivalentul a 400-700 mg de arbutină) repartizate în 4-6 doze pe zi.  

Tizană pentru digestie lentă

Ingrediente: mentă, genţiană, anason stelat, busuiocul cerbilor (Mentha pulegium), chimen
Mod de preparare: Se pun în infuzie 2 linguriţe din amestec şi se bea după mese.

Tizană împotriva flatulenţei

Ingrediente: chimen, anason, cimbru, scorţişoară
Mod de preparare: Se pun în infuzie 1-2 linguriţe din amestecul indicat la fiecare cană de apă. Datorită gustului intens de scorţişoară, aceasta se va pune în cantitate mai redusă decât celelalte, în funcţie de gustul fiecărei persoane.

Tizană contra gastritei de origine nervoasă (cauzată de stres)

Ingrediente: tei, fag, lemn-dulce, roiniţă
Mod de preparare: Se pun 2 linguriţe din amestec la o ceaşcă de apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de 5 minute.

Tizană contra hipertensiunii

Ingrediente: 25 g de frunze de măslin, 50 g frunze de păducel, 25 g de mătase de porumb
Mod de preparare: Se prepară o infuzie din acest amestec, în proporţie de 2 linguriţe, la o ceaşcă de apă. Se pot bea mai multe ceşti pe zi. Fiind cam amară, este preferabil să fie băută rece sau chiar de la gheaţă. Ce trebuie să mai ştiţi în caz de dureri de stomac: infuzia de gălbenele are efect protector asupra mucoaselor, inclusiv cea a stomacului. Deci este bine să avem în casă flori de gălbenele uscate, provenite din agricultura bio.

Cătina

Campioană la conţinutul de vitamina C şi la puterea sa 
anti-îmbătrânire – recomandată cu încredere de către medicii geriatri persoanelor ce vor să-şi menţină tinereţea, cătina ne surâde toamna prin pieţe. Pe lângă vitamina C, conţine din belşug vitaminele A, complexul B şi vitaminele E, P, K, F.

Infuzia din fructe proaspete se prepară prin opărire, pentru a nu distruge vitaminele sau din fructe uscate (se găsesc în magazinele naturiste). Se recomandă consumarea licorii cu tot cu fruct. Când devine călduţă se poate adăuga o linguriţă de miere de albine. Cătina ajută şi la eliminarea kilogramelor în plus, taie senzaţia de foame, dar vitaminează.

Goji

Minunatele fructe provenite de pe culmile înalte alte munţior Himalaya, bogate în virtuţi pentru păstrarea sănătăţii, a tinereţii şi recăpătarea energiei ne-au cucerit cu gustul lor de vreo 2 ani. Le consumăm ca atare, ori în iaurt, cereale, biscuiţi etc. De câteva luni, am observat că au apărut pe piaţa din România şi ceaiuri ce le conţin. Ayurvedice sau nu, acestea au rolul de a conferi energie şi bunădispoziţie pentru întreaga zi. Au apărut chiar şi ceaiuri pentru slăbit cu goji. Din compoziţie mai fac parte: rooibos, mate, mentă egipteană, ghimbir, rădăcină de lemn dulce etc.

Pentru tratarea febrei

În “Manualul de medicină naturistă” amintit sunt recomandate şi câteva infuzii pentru restabilirea temperaturii corporale normale.
Lemn-galben – conţine o substanţă numită berberină ce are o capacitate de a reduce febra de 5 ori mai mare decât aspirina. În plus, este un depurativ al ficatului.

Măceş (se folosesc fructele) – se bea o infuzie scurtă (prin opărire) procedeu care-i conservă mai bine toate proprietăţile.

Ghimbir – un alt sudoforic excelent. Rădăcina sa ajută la digestie, calmează tusea, elimină greţurile în timpul sarcinii.

Coada-şoricelului – excelent sudoforic, un tip de remediu foarte util pentru tratarea febrei. Mai este eficientă în cazuri de erupţii cutanate, hemoroizi, răceli, proxilaxia formării cheagurilor de sânge.

Soc – un alt sudoforic excelent – cazuri de tuse, durere de dinţi, pojar, astm, dureri de cap, laringită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Beneficiile usturoiului pentru sănătate
Beneficiile usturoiului pentru sănătate
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile