Ceaiurile care curăță ficatul de grăsime și toxine. Sunt 8 la număr, ai de unde alege!

Top cele mai bune ceaiuri pentru ficat gras, încărcat cu toxine. Bea zilnic cel puțin o cană cu ceai!
  • Publicat:

Ficatul este principalul organ de filtrare a toxinelor din organism, fie că vorbim de medicamente, alimente foarte grase, tutun sau băuturi alcoolice. Acest organ produce bilă, care ajută enzimele din corp să descompună grăsimile în acizi graşi. De asemenea, filtrează şi detoxifică sângele, stochează glucoză, sintetizează şi metabolizează grăsimile şi colesterolul. Deşi face o treabă excelentă de unul singur, ficatul mai are uneori nevoie şi de puţin ajutor.

„Regimul alimentar sănătos şi consumul anumitor ceaiuri pentru ficat gras sunt adesea recomandate pacienţilor care prezintă diverse afecţiuni hepatice. Dacă aveţi digestia îngreunată, vă simţiţi permanent obosiţi şi lipsiţi de energie, e posibil ca ficatul să aibă nevoie de o pauză de la toxinele cu care îl asaltaţi. O cură cu ceaiuri pentru detoxifiere hepatică va readuce ficatul pe drumul cel bun”, spune dr. Gabriela Alecu, medic primar medicină de familie.

Cele mai bune ceaiuri pentru ficat gras

Ceai de rostopască

Rostopasca intră în compoziţia ceaiului hepatic, fiind recomandat în bolile de ficat. Ceaiul de rostopască se prepară dintr-o jumătate de linguriţă de plantă, peste care se toarnă o ceaşcă cu apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se consumă 1-2 căni pe zi, timp de 3 săptămâni, cu 7-10 zile de pauză.

Este un remediu excelent pentru persoanele cu afecţiuni ale ficatului apărute în urma intoxicaţiilor şi a otrăvirilor, a infecţiilor cu virusul hepatitei. Ceaiul de rostopască se recomandă şi în tusea spastică. Rostopasca, asociată cu sunătoare, coada-şoricelului, mentă, turiţa-mare, dă un ceai cu efect curativ în boli de ficat.

Ceai de păpădie 

Ceaiul de păpădie se recomandă în obezitate şi boli de ficat, mărind secreţia biliară. Păpădia menţine fluxul corect al bilei. În plus, ceaiul ajută organismul să absoarbă mineralele. De asemenea, reduce inflamaţia şi previne dezvoltarea bolilor.

Ceaiul se prepară prin infuzie sau decocţie, din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 mililitri de apă. În decursul unei zile se beau 2-3 căni de ceai.

Amestec de plante pentru un ficat sănătos

Ceaiul preparat din anumite plante protejează şi regenerează celulele hepatice, are proprietatea de a mări secreţia bilei, uşurând şi micşorând volumul ficatului, de a calma durerile.

Se face ceai din următorul amestec de plante medicinale: coajă de cruşin, flori de coada-şoricelului, frunze de izmă, fructe de măceş, mătase de porumb, rădăcină de păpădie, turiţă-mare, rostopască, volbură şi sunătoare.

Se combină părţi egale din toate plantele şi apoi se adaugă o linguriţă într-o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, după care se beau câte 2-3 ceaiuri calde pe zi, dintre care unul dimineaţa, pe stomacul gol.

Ceai verde 

Ceaiul verde are numeroase beneficii pentru organism. Studiile au arătat că acesta poate reduce riscul de viroze respiratorii şi gripă, ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a dispoziţie, dar poate avea inclusiv proprietăţi anticancerigene, reducând riscul de cancer de sân sau de ficat, datorită antioxidanţilor puternici din compoziţie.

Ceai de gălbenele

Aceste flori medicinale sunt recomandate sub formă de infuzii în ameliorarea acneei, a inflamaţiilor colului, a ulcerului gastric şi duodenal, a micozei, osteoporozei, bolilor de ficat, icterului infecţios, arsurilor şi degerăturilor.

Infuzia sau ceaiul de gălbenele se prepară din 2 linguriţe de floare uscată la 250 mililitri de apă. Florile se adaugă peste apa clocotită, iar ceaiul obţinut se lasă acoperit 15-20 de minute, după care se filtrează.

Ceai de armurariu

Ceaiul de armurariu contribuie la protejare şi regenerarea celulelor hepatice, fiind indicat pentru eliminarea toxinelor din ficat şi normalizarea funcţiilor hepatice. De asemenea, este recomandată cura cu ceai de armurariu în caz de intoxicaţie cu alcool, medicamente, chimioterapice şi infecţii virale.

Infuzia de armurariu se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 mililitri de apă clocotită, se menţine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

În cazul administrării îndelungate, la fiecare 6 săptămâni se fac 10 zile de pauză.

Ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir este excelent pentru tratamentul tulburărilor digestive, dar poate ajuta în aceeaşi măsură şi ficatul. Rădăcina de ghimbir conţine antioxidanţi puternici care reduc inflamaţiile din corp şi previn boala de ficat gras.

Ceaiul de ghimbir se prepară din 1-2 feliuţe de ghimbir proaspăt dat pe răzătoare, peste care se adaugă 250 mililitri de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-10 minute, apoi se adaugă o linguriţă cu miere. Se consumă 1-2 căni pe zi.

Ceai de pătrunjel 

Pătrunjelul conţine de patru ori mai multă vitamina C decât o portocală și mai mult fier decât spanacul. Consumul de pătrunjel proaspăt, sub formă de infuzie sau decoct este excelent pentru infecţii uşoare, astenie, colici sau meteorism.

Ceaiul din frunze de pătrunjel poate avea efecte benefice în caz de boli intestinale, hepatice, osoase sau infecţii. Se recomandă consumul a 1-2 căni de ceai pe zi, timp de maximum 7 zile.

Consumă mai des aceste ceaiuri pentru ficat gras dacă vrei să ții la distanță problemele!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: