Cu siguranţă ai auzit de-a lungul timpului vorbindu-se de alimente care ajută la scăderea colesterolului şi, fără niciun dubiu, conexiunea dintre alimentaţie şi colesterol ţi-a stârnit curiozitatea. În primul rând, să începem cu începutul. În corpul nostru se regăsesc două tipuri de colesterol: colesterolul ”bun” şi colesterolul ”rău”. În general, nivelul ridical al colesterolului ”bun” este sănătos, în timp ce nivelul ridical al colesterolului ”rău” creşte riscul apariţiei problemelor de inimă, iar asta pentru că tinde să blocheze sau să îngreuneze arterele, în timp ce coleterolul ”bun” încearcă să-l îndepărteze spre ficat pentru a putea fi eliminat. Mai mult, colesterolul ”bun” protejează împotriva deteriorării vaselor de sânge. Să nu uităm totuşi de colesterolul care se regăseşte în anumite alimente şi care poate fi benefic sau nu pentru sănătate.
Experţii obişnuiau să creadă că în urma consumului de alimente bogate în colesterol (gălbenuş de ou sau creveţi) se ajunge la creşterea acestuia în sânge, pe când noile cercetări demonstrează contrariul. Cu toate astea, anumite alimente chiar sunt cunoscute pentru controlul şi îmbunătăţirea colesterolului, dar mai ales pentru reducerea riscului apariţiei bolilor de inimă.
Leguminoase. În urma unor studii s-a descoperi o legătură între leguminoase şi reducerea nivelului de colesterol. Printre acestea putem enumera fasolea, lintea, mazărea şi chiar păstăile. Un studiu publicat în Jurnalul Medical Canadian a descoperit că 94 de grame de legumininoase pe zi scad cu 5% nivelul colesterolului ”rău”. Poate că acest procent nu pare tocmai mult, dar canitatea este semnificativă. Leguminoasele sunt una dintre cele mai versatile grupe de alimente, din moment ce pot fi consumate în numeroase forme, ca boabe sau humus, făină şi alte produse sub formă de pastă. Adaugă fasole lângă o omletă sau consumă o supă de linte.
Avocado. Într-un studiu al Universităţii din Pennsylvania, cercetătorii le-au cerut adulţilor cu probleme în greutate să urmeze o dietă scăzută în grăsimi, cu şi fără avocado. În timp ce această dietă cu puţine grăsimi a scăzut nivelul colesterolului ”rău” cu până la 7mg/dl, o dietă moderată a adus rezultate mai bune. Mai exact, persoanele care nu au consumat avocado aveau o reducere de 8mg/dl, în timp ce grupul care consumase avocado ajunsese la o reducere de 14mg/dl. Avocado poate fi consumat cu aproape orice, fiind un aliment versatil şi ideal în dieta noastră. În smoothie, omletă, frittata sau salată, supă sau cu legume, este alegerea ideală pentru orice masă a zilei.
Ovăz. Nu mai este un secret faptul că ovăzul este un super aliment, mai ales când vine vorba de scăderea colesterolului. De exemplu, persoanele care au consumat ovăz au redus cu 5% colesterolul total şi 10% colesterolul ”rău”.
Migdale. În urma unui studiu publicat în Jurnalul de Nutriţie s-a descoperit că printre pacienţii care sufereau de boli de inimă, consumul de doar 10 grame de migdale înainte de micul-dejun (undeva la 8 migdale), creştea semnificativ nivelul de colesterol ”bun”. Şase săptămâni mai târziu, valorile colesterolului erau cu 12%-14% mai mare, iar după 12 săptămâni, cu 14%-16%.
Ceaiul verde. Una dintre strategiile care ajută la scăderea apariţiei bolilor de inimă este aceea de a scădea nivelul colesterolului ”rău”, fără să fie afectat cel ”bun”. Vestea bună? Ceaiul verde poate fi de ajutor în acest truc. O analiză publicată în Jurnalul American de Nutriţie s-a descoperit că în urma consumului de ceai verde, nivelul colesterolului ”rău” a scăzut semnificativ, fără să afecteze colesterolul ”bun”.