Detoxifierea este un fenomen care a căpătat amploare în ultima vreme, tot mai multe branduri introducând pe piaţa diverse programe care pretind a-ţi ajuta corpul în acest demers. Cu toate acestea, detoxifierea presupune un proces documentat, care nu este recomandat să se realizeze fără îndrumarea nutriţionistului sau a unui medic specialist, însă există o serie de tratamente alternative, 100% sănătoase, pe care le poţi include în dieta zilnică, astfel încât să ajuţi corpul să se detoxifieze uşor. Dintre acestea, am ales ceaiurile. Iată beneficiile consumului ceaiurilor de sunătoare, păpădie şi gălbenele!
Sunătoarea este o plantă erbacee care este cel mai bine-cunoscută pentru utilizarea sa medicamentoasă şi terapeutică. Planta are o tulpină lemnoasă lungă, groasă şi dreaptă. Frunzele sunt în formă de ovală, iar tulpina poate creşte până la o lungime de 100 cm. Frunzele conţin secreţiile glandei. Aceste glande apar ca mici pete albe peste frunze.
Cele mai multe dintre beneficiile pentru sănătate ale plantei de sunătoare provin dintr-o substanţă chimică cunoscută sub numele de hipericină. Este o substanţă roşiatic-maronie. Planta este de asemenea cunoscută pentru acţiunea hipotensivă, care este cauzată de flavonoidele conţinute în compoziţie.
Dintre beneficiile consumului de ceai de sunătoare, enumerăm:
• Tratamentul excesului secreţiei de suc de bilă în ficat. Acest lucru ajută la digestia grăsimilor.
• Tratamentul şi gestionarea enterocolitei cronice, o afecţiune în care colonul şi intestinul subţire devin inflamate.
• Tratamentul gastritei hiperacide, care este o afecţiune marcată de producerea excesivă de sucuri şi acizi gastrici. Acest lucru poate provoca ulcerarea mucoasei stomacului.
• Tratamentul ulcerelor gastrice.
• Îmbunătăţirea simptomelor afecţiunilor hepatice, cum ar fi icterul.
• Tratamentul hipertensiunii arteriale cauzate de acumularea de colesterol pe pereţii arteriali.
• Tratamentul distoniei neurovegetative, care este o boală semnificativă prin stimularea sistemului nervos simpatic. Această boală afectează în primul rând organele digestive.
• Tratamentul simptomelor menopauzei.
• Tratamentul condiţiilor psihologice, cum ar fi nervozitatea psihomotorie, crizele isterice şi depresia, precum şi stările irascibile.
• Tratamentul simptomelor gingivitei precum şi abcese dentare dureroase.
Păpădiile sunt originare din America de Nord; cele două specii, T. officinale şi T. erythrospermum, se găsesc ca buruieni la nivel mondial. Denumirea de păpădie (dandelion, în engleză) vine de la cuvântul francez dent-de-lion, adică „dinţii leului”.
Capetele de flori sunt de culoare galbenă până la portocalie; se deschid în timpul zilei şi rămân închise noaptea. Când rupi tulpina unei păpădii, ea eliberează un lichid alb şi lăptos, iar atunci când capul de flori se maturizează, devine o bilă albă şi pufoasă, plină de seminţe.
O ceaşcă de ceai de păpădie conţine:
• 25 de calorii
• 42 miligrame de sodiu
• 218 miligrame de potasiu
• 5 grame de carbohidraţi
• 7% fibre dietetice
• 535% vitamina K
• 111% vitamina A
• 32% vitamina C
• 5% vitamina B6
• 10% calciu
• 9% fier
• 5% magneziu
Dintre beneficiile sale enumerăm:
• Protecţia oaselor
• Ajutor în reglarea circulaţiei sanguine
• Stimulează şi reglează nivelul vitaminei K
• Curăţă rinichii
• Ideal în reglarea sistemului digestiv
• Furnizează vitamina C organismului
• Combate diabetul
• Bogată în antioxidanţi
• Bogată în fibre
• Sursă bogată de vitamina A
• Previne şi tratează infecţiile urinare
Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt prezente în grădinile din întreaga lume datorită aspectului lor plăcut, dar în afară de culoarea strălucitoare şi de farmecul magnetic, numeroase studii s-au concentrat asupra beneficiilor acestora pentru sănătate.
De-a lungul istoriei, planta de gălbenele a fost folosită de diferite populaţii din lume. Documentaţiile ajung dincolo de civilizaţiile greceşti şi romane, unde făcea parte din mitologia lor. A fost distribuită pe scară largă pe toate rutele comerciale, ceea ce a condus la distribuţia sa vastă în lumea modernă.
În afară de culoarea vibrantă care adaugă un plus la atractivitate acestora, gălbenelele pot fi folosite pentru a ajuta la tratarea şi atenuarea diferitelor boli. Beneficiile gălbenelelor includ:
• Ajută la ameliorarea condiţiilor cutanate. Au fost utilizate în tratarea diferitelor afecţiuni ale pielii datorită proprietăţilor antiinflamatorii. Se spune că ajută la tratarea dermatitei, acneei şi erupţiilor cutanate.
• Ajută la vindecarea rănilor provocate de SIDA. Această plantă medicinală este de asemenea utilizată pentru a promova vindecarea rănilor prin efectul direct asupra rănilor. De asemenea, are proprietăţi antibacteriene care pot ajuta la prevenirea infecţiilor
• Ameliorează durerea provocată de monturi. Monturile, care sunt cauzate de bursită, dau naştere adesea unor dureri extreme din cauza inflamaţiei. Acest lucru este adesea tratat cu injecţii sau chirurgie. Ca tratament alternativ pentru persoanele care nu sunt deschise către a obţine o intervenţie chirurgicală, gălbenele pot fi utilizate local pentru a scădea durerea şi inflamaţia.
• Promovează detoxifierea. Studiile sugerează că gălbenelele pot ajuta în procesul de detoxifiere a organismului, eliminând materialele toxice care s-au acumulat în timp în organism. Această detoxifiere nu aduce beneficii numai sistemului digestiv, ci şi sistemului limfatic prin decongestionarea şi curăţarea ţesuturilor corporale.
• Ajută la ameliorarea durerilor menstruale. Gălbenelele oferă beneficii pentru reglarea adecvată a proceselor care au loc în sistemul reproducător feminin. Ajută la uşurarea durerilor şi dificultăţilor menstruale. De asemenea, s-a observat că ajută la reglarea producerii de estrogen.