Dureri de cap şi migrene: terapii naturiste

Durerile de cap şi migrenele pot fi cauzate chiar şi de alimente, dar şi de munca la computer. Iată cum se pot trata fără medicamente.
  • Publicat:
Dureri de cap şi migrene: terapii naturiste

Migrena, este o cefalee primară, nu este simptom al unei alte afecţiuni. Trebuie însă să îngrijoreze dacă aceasta şi-a schimbat caracteristicile în ultima perioadă, dacă a debutat după vârsta de 40 de ani, dacă pacientul se cunoşte deja cu o boală sistemică sau dacă descrie durerea ca fiind “cea mai severă din viaţă”. Am aflat mai multe despre năbădăioasele migrene dar şi despre tratamente alternative de ultimă generaţie de la dr. Bogdan Pană, medic neurolog.


Cine nu a suferit niciodată de migrene să ridice mâna sus! Migrena este o formă a durerii de cap (cefalee), de obicei moderată până la severă, frecvent unilateral şi pulsatil (zvâcneşte). S-a constatat că la 25 la sută dintre pacienţi durerea este precedată de aură, reprezentată cel mai frecvent de vederea unor puncte luminoase sau linii în „zig-zag”. Pot apărea şi simptome precum greaţă, vărsături, fotofobie şi fonofobie.
Însă dincolo de disconfort şi de durere cât de departe poate duce o migrenă? ”Există forme rare de migrenă, cum ar fi cea bazilară sau hemiplegică, care pot fi confundate cu un accident vascular cerebral, iar în cazuri foarte rare migrena chiar poate  determina un accident vascular cerebral”, explică dr. Bogdan Pană, medic neurolog.

Migrene şi dureri de cap – pot fi cauzate şi de alimente şi computer

”În primul rând trebuie prevenite durerile de cap, în acest sens recomandându-se schimbarea stilului de viaţă, cu activitate fizică moderată, mese regulate şi păstrarea greutăţii corporale în limite normale.” spune dr Bogdan Pană. Există alimente care dau dureri de cap la propriu? ”Da, există. Se recomandă evitarea consumului anumitor alimente care conţin tiramină (ciocolată, brânzeturi maturate, roşii, ceapă) sau mâncare de tip fast-food care conţine glutamat monosodic. De asemenea, privitul direct în soare sau în monitor un timp îndelungat poate declanşa o migrenă şi se recomandă restricţionarea acestora sau folosirea unor ochelari cu protecţie specială” menţionează specialistul neurolog.


Migrene şi dureri de cap – tratamente fără medicamente

Dacă pacientul nu doreşte să apeleze la medicamente consacrate pentru durerile de cap, există alternative. ”Tratamentul non-farmacologic al durerilor de cap include: tehnici de relaxare, biofeedback, acupunctură şi stimularea electrică nervoasă transcutanată (TENS). Cefaly este primul dispozitiv medical aprobat pentru profilaxia migrenei, iar în septembrie 2018 a fost lansat în Europa Cefaly Dual, eficient atât în prevenţie, cât şi în acut. Această terapie prin TENS poate fi accesată în premieră în România, însă doar la recomandarea medicului neurolog” a mai adăugat dr. Pană. Terapia prin TENS are efecte adverse? ”Efectele adverse sunt uşoare şi complet reversibile. Acestea apar la 4.3% dintre utilizatori şi sunt sub forma unor furnicături sau iritaţii locale ale pielii. Aproximativ 5% dintre pacienţii care suferă de migrenă pot prezenta alodinie, o durere exagerată produsă de stimuli care nu ar produce durere în mod normal şi care, din acest motiv, nu pot utiliza dispozitivul” a mai spus medicul. Contraindicaţie au pacienţii cu dispozitive metalice sau electronice implantate in creier, care poartă stimulator cardiac sau defibrilatoare portabile.

”Femeile însărcinate nu au o contraindicaţie pentru terapia TENS. Totuşi, se recomandă o discuţie între medicul neurolog şi ginecolog pentru a îndepărta riscurile posibile.

Datorită faptului că, folosit în setarea de prevenţie, poate reduce tratamentul medicamentos până la 75%, poate fi cea mai sigură terapie pentru viitoarele mămici. De altfel, foarte mulţi utilizatori ai dispozitivului sunt femei însărcinate, în special în Statele Unite” a mai explicat medicul.

Terapia prin TENS produce efectele prezentate în studiile clinice ale Cefaly Dual International pentru folosirea compliantă a terapiei, la recomandarea medicului neurolog, pentru cel puţin 3 luni de zile. ”Efecte maxime se produc după 4 luni de folosire preventivă (în fiecare zi, timp de 20 de minute). În modul acut (adică în timpul unui atac migrenos sever), se recomandă folosirea pentru o oră a dispozitivului, ori de câte ori apare migrena. Acest tratament nu vindecă definitiv migrenele, ci poate reduce frecvenţa atacurilor şi intensitatea durerii pe timpul utilizarii terapiei” a mai spus specialistul.

Medic neurolog, Dr. Bogdan Pană

Dr Bogdan Pană

foto 123RF

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandări:
Băutura care îți curăță plămânii de fumul de țigară, flegmă și mucus
Băutura care îți curăță plămânii de fumul de țigară, flegmă și mucus
5 remedii naturale pentru a vindeca aftele bucale
5 remedii naturale pentru a vindeca aftele bucale