Ghimbirul este unul dintre acele superalimente pe care este bine să le ai mereu la îndemână. Este unul dintre cele mai versatile condimente, cu o aromă deosebită, dar are puternici proprietăţi antiinflamatorii care contribuie la îmbunătăţirea funcţionării sistemului digestiv şi întărirea sistemului imunitar.
Deşi ghimbirul proaspăt are cel mai puternic gust şi cea mai intensă aromă, acesta poate fi consumat sub o multitudine de forme: uscat (pudră sau fulgi), fiert, prăjit, confiat şi chiar murat (se murează în oţet şi se colorează cu sfeclă roşie!).
Gustul şi mirosul unic al ghimbirului se datorează cpnţinutului ridicat de uleiuri esentiale, dintre care cele mai importante sunt gingerolul, shogaolul şi zingeronul. Datorită acestor uleiuri esenţiale, ghimbirul are puternice propietăţi anti-bacteriene, anti-fungice şi anti-inflamatorii.
Ceaiul de ghimbir este cea mai des întâlnită modalitate de a beneficia de propietăţile acestei plante, dar o altă modalitate de a profita de efectele terapeutice ale ghimbirului este gemul.
Ghimbirul proaspăt se alege ţinând cont de aspectul şi aroma acestuia. Rizomul proaspăt trebuie să fie tare, neted, fără pete intunecate şi urme de lovituri. Cu cât este mai lungă rădăcina cu atât conţine mai multe uleiuri esenţiale şi oligoelemente. În general, ghimbirul se găseşte sub două n doua forme: tânăr şi matur. Cel matur este cel mai răspândit şi necesită curăţarea de pieliţă, în timp ce ghimbirul tânăr are coaja foarte fină şi nu are nevoie de decojire. De asemenea, este indicată alegerea unui produs organic, pentru a fi mai sănătos.
Reţeta aceasta de gem fi considerată un adevărat elixir de întărire a imunităţii. Pe lângă faptul că este delicios şi aromat, acest gem îţi va întări întări organismul şi tonifica sistemul imunitar (datorită cantităţii mari de antioxidanţi, care reduc riscul de infecţii ).
Ingrediente
Preparare
Lămâile se vor tăia cubuleţe, se mărunţesc cu ajutorul unui blender, apoi se adaugă ghimbirul ras şi mierea de albine. Nu trebuie să fierbeţi nimic, este suficient să amestecaţi ingredientele şi aţi obţinut un desert delicios, care poate fi şi un remediu naturist pentru prevenirea sau ameliorarea a nenumărate afecţiuni. Gemul din miere, ghimbir şi lămâi nu se prepară termic datorită proprietăţilor conservante ale mierii. Acest produs va menţine intacte calităţile lămâilor şi ghimbirului.
Administrare
Pentru întărirea imunităţii, se consumă o linguriţă de gem de ghimbir, dimineaţa, la micul dejun, fără restricţii de timp.