A fost inventată cu câteva sute de ani în urmă, însă continuă să existe şi astăzi, s-a dezvoltat între timp şi a ajuns să reprezinte uneori ultima speranţă pentru unii bolnavi.
Homeopatia este o terapie energetică şi complementară, ce vindecă pacienţii pe toate planurile, mental, fizic şi emoţional într-o manieră greu de înţeles pentru mulţi dintre noi.
Granule, loţiuni şi poţiuni, înmagazinate în recipiente ce amintesc de secolele trecute, au puterea de a îmbunătăţi starea organismul când acesta suferă. Sau nu? În ciuda nenumăratelor cazuri de vindecare, există destui sceptici, care nu îşi pot imagina cum o cantitate infimă de substanţă, diluată cu apă şi cu zahăr, ar putea avea vreun efect.
Cum funcţionează această terapie? Similia similibus curantur, conceptul exprimat cu secole în urmă de Hipocrate şi apoi pus în practică de Samuel Hahnemann, părintele homeopatiei, funcţionează astăzi de minune.
Termenul homeopatie înseamnă, practic, vindecare prin similaritate, iar acest lucru face diferenţa între medicina alopată şi cea homeopată.
Pe scurt, pacienţii sunt vindecaţi cu ajutorul unor substanţe care, în mod normal, unei persoane sănătoase i-ar provoca simptomele afecţiunii respective.
Corpuri energetice, vindecare prin conştientizare
V-aţi obişnuit să luaţi o pastilă pentru orice problemă fizică? Vă doare capul, există un medicament. Vă dor oasele, există altele. Aveţi greţuri, nici o grijă, se găsesc medicamente şi pentru aceste neplăceri.
Dar aţi luat vreodată în calcul efectele secundare pe care acest abuz îl va provoca în timp? V-aţi mai bucura oare să aflaţi că în vreme ce v-a fost înlăturată durerea, v-a fost provocat un prejudiciu ascuns, care îşi va face simţite efectele în timp?
Ei bine, din nevoia de a vindeca complet un individ, fără a-i provoca alte daune fizice, s-a născut homeopatia. Obiectivul însănătoşirii homeopatice nu este doar acela de a-l face pe individ să se simtă bine fizic după ce i-a fost înlăturată o suferinţă, ci de a-l vindeca în totalitate prin deblocarea şi reechilibrarea energiei corpurilor sale şi prin punerea în mişcare a forţei sale vitale.
Prin urmare, remediile acţionează nu doar în plan fizic, ci şi asupra sufletului şi spiritului. Într-o lume materială pare greu de crezut că cineva sau ceva se mai preocupă sau mai are puterea să schimbe aura unui individ, însă aceasta este calea de vindecare homeopată.
Cu toţii ne manifestăm prin intermediul corpurilor, cel fizic şi cele energetice, conştientizând sau nu acest lucru, iar vindecarea de boală se produce atunci când ne descoperim până în străfunduri, ne acceptăm şi învăţăm să trăim cu noi înşine. Dar ce legătură are vindecarea unei afecţiuni, administrarea unor remedii fizice şi corpurile energetice ale unei fiinţe?
Ei bine, homeopatia stimulează procesul de autovindecare la toate nivelurile, folosindu-se de forţa vitală provenind din regnul vegetal, mineral sau animal. Medicul prescrie remediile, urmărind caracteristicile pacientului, caracterul, ţinuta, modul în care se mişcă, în care vorbeşte, constituţia şi, nu în ultimul rând, afecţiunile mai vechi.
Chiar dacă este vorba despre aceeaşi boală şi aceleaşi simptome, doi pacienţi primesc tratament homeopat diferit, pentru că specialistul ţine cont de particularităţile fiecăruia.
Simptomele nu trec, boala se agravează?
Odată ce s-a început un tratament homeopat, încă din prima zi pacientul poate să observe o schimbare în starea sa. Astfel, uneori se poate ca simptomele să se agraveze, ceea ce nu înseamnă că tratamentul ales este unul greşit, ci că vindecarea a început dinăuntru către înafară sau de la organele vitale, către cele mai puţin importante, se sus în jos sau în ordine inversă apariţiei.
Acest lucru înseamnă că în procesul vindecării unui ulcer stomacal, de exemplu, leziunile mucoasei stomacale se mută pe piele sau simptomele se mută de la inimă la urechi, de la braţe la picioare etc. Pot să apară simptome noi sau să reapară simptome mai vechi, cu care pacientul
s-a confruntat în copilărie, poate să existe o agravare a stării de sănătate, după care imediat o revenire sau pacientul se poate reface imediat ce a început tratamentul.
Toate acestea sunt reacţii normale, iar medicul specialist este în măsură să hotărască schema de tratament. De asemenea, în situaţiile mai grave, când vorbim despre o boală cu evoluţie rapidă, nu se recomandă renunţarea la tratamentul alopat, întrucât se poate pune în pericol viaţa pacientului.
Cum sunt remediile homeopate?
De obicei, acestea se prezintă sub formă de granule ce se administrează sublingual în anumite momente ale zilei (dimineaţa, la prânz şi seara). Se iau la o oră după ce s-a mâncat, iar după ce s-au topit, se aşteaptă o altă jumătate de oră pentru a pune alte alimente pe limbă. Mai există fiole cu remedii lichide care se administrează la fel ca şi granulele, tablete, creme, geluri etc.
Printre cele mai utilizate remedii se numără Arnica, Silica, Rhus Toxicodendron, Thuya, Belladonna, Solidago. Prepararea remediilor are în vedere un proces de potenţare care înseamnă că substanţa originală este diluată în alcool sau în apă distilată după care se scutură de câteva ori. Numărul de diluţii este înscris pe etichetă: cu cât valoarea acestuia este mai mare, cu atât este mai diluat.
Pentru bolile grave, precum cancerul, tuberculoza sau lupusul, există prescripţia izopatică ce presupune administrarea unui remediu elaborat chiar cu o secreţie de la pacient (sânge, salivă etc.). Totuşi, reţineţi că nu se recomandă întreruperea tratamentului alopat în cazul bolilor grave, pentru că homeopatia nu tratează tumori, boli neurologice sau care necesită tratament chirurgical, însă poate fi asociată unei cure medicamentoase convenţionale pentru a reduce efectele adverse ale acesteia.
De asemenea, nu poate vindeca întotdeauna boli cronice cu care pacientul s-a luptat o viaţă, însă îi poate ameliora starea de sănătate şi în timp poate ajuta la diminuarea numărului de medicamente pe care trebuie să le ia.
Homeopatia în Europa
Potrivit unui studiu efectuat la nivelul statelor Uniunii Europene, 1 din 2 europeni apelează la medicina complementară, că vorbim despre acupunctură, chiropractică, homeopatie sau alte practici. În ceea ce priveşte homeopatia, pacienţii apelează la ea de obicei când au de-a face cu boli de sezon, gripe, răceli, alergii sau pentru a scăpa de neplăceri gastrointestinale, musculo-scheletale etc.
Un studiu realizat recent în Italia a scos la iveală faptul că femeile de vârstă medie, absolvente de studii medii-universitare şi având un nivel socio-economic ridicat sunt cele mai frecvente cliente ale cabinetelor de homeopatie. În Germania şi în Franţa, aproape fiecare farmacie are produse homeopate.
În Franţa, cel mai popular medicament împotriva răcelii şi gripei este unul homeopat, acelaşi lucru se poate spune despre cel mai popular medicament antialergic din Germania. 40% dintre medicii olandezi, respectiv 42% dintre medicii de familie britanici sunt specializaţi şi în homeopatie.
În România, există o şcoală cu tradiţie în homeopatie, iar cine vrea să urmeze un astfel de tratament, găseşte o echipă de medici cu o pregătire excepţională la Institutul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă “Prof. Dr. Florin Bratila”, din Bucureşti.