Învaţă să tratezi singură răceala şi gripa!

Cine n-a avut măcar o dată în viaţă o răceală sau o gripă? Sunt boli care pot surveni în orice moment al anului, dar au o frecvenţă mai mare în momentul marilor schimbări climaterice, de la începutul toamnei şi în timpul iernii, până la sfârşitul primăverii.
  • Publicat:
Învaţă să tratezi singură răceala şi gripa!

Cine n-a avut măcar o dată în viaţă o răceală sau o gripă? Sunt boli care pot surveni în orice moment al anului, dar au o frecvenţă mai mare în momentul marilor schimbări climaterice, de la începutul toamnei şi în timpul iernii, până la sfârşitul primăverii.

Se caracterizează printr-o scurgere nazală întâi limpede şi lichidă, care poate deveni apoi densă şi mucoasă. Dureri de cap, de gât, strănuturi, oboseală, o senzaţie de frig, o tuse seacă sau expectorantă o pot însoţi frecvent, în cazul gripei adăugându-se şi febra.

Cauzele apariţiei răcelii sau gripei

Oboseala şi slăbiciunea generală a organismului sunt o poartă deschisă pentru acest tip de boală.

Răceala este o inflamaţie virală care afectează căile respiratorii superioare. Asemenea rinitei, răceala este responsabilă de inflamaţia mucoasei nazale, care poate provoca scurgeri, uneori foarte jenante.

Virusurile se transmit prin picături de salivă expulzate în timpul tusei sau printr-un contact apropiat cu o persoană contagioasă. Copiii sunt mai expuşi, datorită imaturităţii sistemului lor imunitar şi vieţii lor în colectivitate (şcoală), care favorizează transmiterea virusurilor.

Dacă răceala se complică cu febră sau dureri musculare, vorbim deja de stare gripală. Gripa poate fi mortală la persoanele vârstnice sau foarte slăbite.

Rinitele se pot complica cu otite care trebuie diagnosticate şi tratate din timp. Otitele prost îngrijite la copil, sunt sursă de serioase neplăceri ulterioare.

Ce trebuie să faci dacă suferi de gripă sau răceală

Cel mai bine este să te odihneşti, să stai la căldură şi în pat, dacă este posibil. Ai răbdare să reflectezi la sfatul medicului: „Dacă iei medicamente, îţi vindeci răceala în 8 zile, dacă nu le iei, o vindeci într-o săptămână”.

Medicamentele împotriva febrei sunt de evitat, întrucât stopează procesul febril, indispensabil pentru lupta împotriva infecţiei.

Antibioticele nu au, din păcate, efect asupra virusurilor; în schimb, au un efect negativ asupra organismului tău (exceptând foarte rarele cazuri în care sunt necesare).

Picăturile nazale sunt de asemenea de evitat, fiind de preferat să foloseşti batiste din hârtie, pe care să pui eventual o picătură de ulei de lavandă sau de eucalipt.

Poţi face duşuri nazale în fiecare dimineaţă, dacă suferi de scurgeri nazale. Există mici stropitori care fac să treacă apa printr-o nară şi să iasă prin cealaltă. Umple această stropitoare cu apă călduţă, în care adaugă o linguriţă de sare. Aşează-te deasupra chiuvetei pentru această „operaţiune”. Nu îţi fie frică, apa nu ajunge în gât şi manevra nu doare.

Puncte care pot alina efectele neplăcute ale acestor afecţiuni

Există câteva puncte ale corpului, care masate corespunzător, pot să reducă neplăcerile create de gripe şi răceli.

În special în primele zile (cu cât vei începe mai repede, cu atât va fi mai eficient), efectuează masajele următoare, 5 minute fiecare, de 2 sau 3 ori pe zi.

Da Zhui – Se situează la baza cefei, în scobitura situată dedesubtul apofizei spinoase a celei de-a şaptea vertebre cervicale.

Feng Chi – Se situează pe ceafă, dedesubtul occiputului, la aproximativ 1 cm distanţă sub linia de inserţie a părului, în depresiunea situată între inserţiile superioare ale muşchiului sternocleidomastoidian şi ale muşchiului trapez.

  • Dacă nasul curge sau este înfundat

Ying Xiang – Se situează la baza nasului, la marginea externă a aripii nasului, în şanţul nazo-labial.

Yin Tang – Se situează la baza frunţii, pe linia mediană dintre cele două sprâncene.

  • Pentru tuse

Lie Que – Se situează deasupra stiloidei radiale, la 1,5 distanţă deasupra pliului de flexiune al pumnului, între muşchiul brahio-radial şi tendonul muşchiului abductor al policelui.

  • Pentru scăderea febrei

Wai Guan – Se situează pe dosul antebraţului, la 2 distanţe în spatele pliului dorsal al pumnului, între radius şi cubitus.

Sursa: „Ai grijă singur de sănătatea ta”, Sandrine Mercier, Matteo Pepe-Espert

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile