Oamenii de ştiinţă ştiu de mult timp despre căldura înţepătoare degajată de muştar, care ajută la subţierea mucusului, uşurând respiraţia în cazul unei gripe sau răceli.
Dar acest condiment versatil folosit în bucătărie, se dovedeşte a fi mai mult decât un remediu al stării de bine. Rudă apropiată cu broccoli, varza şi alte legume din familia cruciferelor, muştarul conţine o varietate de compuşi chimici cu calităţi vindecătoare impresionante!
Să începem prin a sublinia calităţile miraculoase ale muştarului. Atunci când ai nasul înfundat şi respiri cu dificultate, o cantitate mai mare de muştar – în mâncare de exemplu – emană o doză mare de mirosin şi sinigrin, substanţe chimice care subţiază mucusul şi uşurează eliminarea lui din organism.
Un remediu tradiţional pentru congestie, este aplicarea unei cataplasme cu muştar – preparată din câteva linguriţe de seminţe de muştar zdrobite, amestecate cu o cană de făină şi puţină apă până când devine o pastă – pe piept. Mirosul puternic desfundă nasul, în timp ce „căldura” degajată îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivelul toracelui, favorizând respiraţia.
Asigură-te că protejezi pielea toracelui prin aplicarea unui strat gros de vaselină sau cremă, înainte de a pune cataplasma. Nu o lăsa mai mult de 15 minute, deoarece îţi poţi arde pielea. La sfârşit, spală-te bine pe mâini, înainte de a atinge nasul, ochii sau gura.
O altă cale de a beneficia de proprietăţile decongestionate ale muştarului este prin adăugarea unei mici cantităţi de seminţe de muştar zdrobite, în apa de baie.
Ameliorarea durerilor de cap, febrei şi congestiei. O baie la picioare cu apă fierbinte în care ai pus puţină pudră de muştar, poate ajuta atât în cazul febrei şi a răcelii, cât şi în cazul durerilor de cap. Orientarea sângelui către membrele inferioare ajută la reducerea congestiei, la stimularea circulaţiei şi scăderea presiunii asupra vaselor de sânge din creier.