Nu va mai chinuiti. Sauna nu ne scapa de toxine!

Cercetatorii americani atrag atentia ca nu e de joaca cu notiuni precum "detoxifierea", intrucat eforturile prea mari de curatare a organismului s-ar putea sfarsi tragic.
  • Publicat:
Nu va mai chinuiti. Sauna nu ne scapa de toxine!
Nu va mai chinuiti. Sauna nu ne scapa de toxine!

Obsesia detoxifierii ne-a adus pe multe dintre noi in pragul unor greseli care ne-ar putea costa viata. Diete care presupun renuntarea la mancare pret de cateva zile, sportul dus pana la epuizare si, surpriza!, sauna nu ne ajuta sa eliminam mai repede toxinele din organism si, conform expertilor de la Universitatea Indiana, ne fac mai mult rau.

Cercetatorii americani atrag atentia ca nu e de joaca cu notiuni precum „detoxifierea”, intrucat eforturile prea mari de curatare a organismului s-ar putea sfarsi tragic. Acestia s-au autosesizat in momentul in care trei persoane au suferit afectiuni grave dupa ce au participat anul trecut la o ceremonie de sauna in Arizona.

Nu avem nevoie de sauna pentru detxifiere. De ce?

Organismul uman are propriul mecanism de detoxifiere, iar principalii „actori” care participa la aceasta actiune sunt:

ficatul, care descompune si filtreaza substantele pe care corpul nu le poate utiliza;

rinichii elimina substante precum ureea, un produs final al metabolismului;

tractul gastrointestinal, incluzand colonul, este de asemenea proiectat sa pastreze ceea ce este necesar si sa elimine tot ce este inutil in organism.

Se spune ca toxinele se acumuleaza adesea in aceste organe si este nevoie de cure de detoxifiere, insa acesta este un simplu mit, atarg atentia expertii de la Universitatea Indiana, adaugand ca in nici un caz toxinele nu se elimina prin transpiratie excesiva, in sauna.

De ce transpiram?

Principalul motiv pentru ca transpiram este pentru a regla temperatura corpului. Cand umiditatea produsa de glandele sudoripare se evapora, temperatura corpului scade. Transpiratia contine apa in cea mai mare parte, insa pe langa aceasta se mai gasesc in cantitati mai mici si sodiu, potasiu, calciu, magneziu, zinc, cupru, nichel, fier, crom, elemente care nu sunt considerate a fi toxine. Practic, atunci cand transpiram cea mai mare pierdere se inregistreaza la nivelul apei din organism, astfel incat, inainte de a petrece prea mult timp intr-o sauna, ar trebui sa ne gandim la deshidratare.

„Termenul „detoxifiere” este folosit de prea multe ori si in contexte mult prea sobre astfel incat oamenii au ajuns sa creada ca este nevoie sa parcurga niste pasi rigurosi pentru a scapa de toxine. Asta nu face decat sa le scada increderea in propriul corp care, de altfel, nu pretinde eforturi speciale pentru curatare. Tot ce trebuie sa facem este sa consumam suficiente lichide si sa adoptam o dieta sanatoasa”, au explicat specialistii.
 

 
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”