Plante tămăduitoare. Aloe Vera, cel mai folosit medicament în Africa de Sud. Cum se foloseşte

Aloe Vera este o plantă vindecătoare cu numeroase beneficii pentru piele şi stomac. Află la ce este bun gelul de Aloe Vera.
  • Publicat:
Plante tămăduitoare. Aloe Vera, cel mai folosit medicament în Africa de Sud. Cum se foloseşte

Aloe Vera este o plantă tămăduitoare folosită din cele mai vechi timpuri pentru numeroase probleme de sănătate, cu precădere pentru afecţiunile pielii. Gelul proaspăt de aloe poate fi adjuvant în arsurile pielii cauzate de soare, acnee, dar poate fi benefic şi pentru sănătatea tractului digestiv. Cel mai bun gel de Aloe este cel obţinut din planta matură, de câţiva ani, deoarece în acest punct atinge concentraţia maximă de ingrediente benefice.


De asemenea, trebuie ţinut cont că tulpina de Aloe trebuie tăiată cât mai de la bază, deoarece acolo sun concentrate majoritatea substanţelor nutritive.

Vezi în video de mai jos cum se taie corect Aloe Vera şi cum poţi scoate gelul binefăcător!

Cum se foloseşte gelul de Aloe Vera

Gelul de Aloe Vera poate fi aplicat direct pe piele sau poate fi combinat cu alte ingrediente, cum ar fi uleiul de cocos, iaurt, ou sau miere. Astfel de combinaţii sunt ideale pentru prepararea măştilor cosmetice, cu rol de hidratare, reîntinerire şi curăţare în profunzime a pielii.

De asemenea, gelul de Aloe Vera poate fi adăugat în sucuri de fructe şi legume delicioase, care pot fi consumate la micul dejun, pentru o porţie binemeritată de energie.

Dacă vrei să consumi ca atare gelul de Aloe Vera, este indicat să ţii la frigider feliile sau cuburile din plantă, dar nu mai mult de 2-3 zile, deoarece îşi pierde proprietăţile nutritive.

Dacă ai tăiat mai multe bucăţi de Aloe pe care nu plănuieşti să le consumi imediat, le poţi păstra la congelator pentru a-şi menţine substanţele nutritive.

La ce este bun gelul de Aloe Vera

Gelul de Aloe Vera poate fi folosit în numeroase moduri, atât intern, cât şi extern.

Gelul de Aloe Vera ameliorează arsurile pielii

Datorită efectelor sale calmante, hidratante şi răcoritoare, gelul de Aloe Vera este indicat în tratamentul arsurilor solare.

Studiile au arătat că gelul de Aloe Vera aplicat de 2-3 ori pe zi pe zona afectată poate fi la fel de eficient în ameliorarea arsurilor şi a durerilor precum cremele speciale.

Gelul de Aloe Vera vindecă acneea

Produsele cosmetice pe bază de Aloe Vera sau gelul proaspăt din plantă pot grăbi vindecarea pielii afectată de acnee. Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, gelul de Aloe Vera reduce roşeaţa şi împiedică proliferarea bacteriilor care cauzează acneea, acest ingredient fiind recomandat inclusiv pacienţilor cu pielea foarte sensibilă.

Gelul de Aloe Vera reduce riscul de afecţiuni dentare

Pastele de dinţi şi apa de gură pe bază de Aloe Vera sunt excelente opţiuni naturale pentru menţinerea sănătăţii orale şi prevenirea plăcii bacteriene.

Un studiu a arătat că folosirea unei paste de dinţi cu Aloe Vera timp de 30 de zile a fost asociată cu un risc mult mai scăzut de apariţie a tartrului, gingivitei şi a infecţiei cu Candida.

Gelul de Aloe Vera, adjuvant în sindromul de intestin iritabil

Consumul de gel de Aloe Vera ar putea avea beneficii asupra tractului digestiv, arată mai multe studii. Acestea au arătat că gelul de Aloe Vera poate ameliora simptome specifice sindromului de intestin iritabil, precum balonare, durere de stomac sau prezenţa mucusului în scaun, fără nici un fel de reacţii adverse.

De asemenea, este posibil ca gelul de Aloe Vera să inhibe dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, prevenind astfel apariţia ulcerelor.

Ce reacţii adverse poate avea gelul de Aloe Vera şi care sunt contraindicaţiile

Chiar dacă, în majoritatea cazurilor, gelul de Aloe Vera nu produce efecte secundare, există persoane care pot prezenta alergii la acest ingredient. Din acest motiv, nu este recomandată folosirea acestuia pe răni deschise, tăieturi, arsuri.

Dacă eşti alergic la usturoi, ceapă sau lalele, este de preferat să eviţi folosirea gelului de Aloe Vera, deoarece există riscul să apară reacţii alergice.

Gravidele, femeile care alăptează şi copiii sub 12 ani nu trebuie să folosească Aloe Vera sub formă de capsule, suplimente care se administrează pe cale orală.

Persoanele care suferă de aceste afecţiuni sunt sfătuite să nu consume Aloe Vera intern fără avizul medicului:

  • Hemoroizi
  • Afecţiuni renale sau cardiace
  • Boala Crohn
  • Colita ulcerativă
  • Obstrucţie intestinală
  • Diabet zaharat

Printre posibilele reacţii adverse la consumul excesiv de Aloe Vera se numără: tulburările renale, prezenţa sângelui în urină, nivel scăzut de potasiu, slăbiciune musculară, diaree, senzaţie de greaţă şi vărsături, crampe abdominale, dezechilibru electrolitic.

De asemenea, cere sfatul medicului înainte să iei suplimente cu Aloe Vera dacă iei următoarele medicamente, deoarece există riscul ca eficienţa acestora să fie redusă: diuretice, corticosteroizi, anticoagulante, laxative, antidiabetice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile