Acnee: tratamente cu plante

Acneea reprezintă o afecţiune frecventă a tenului. Vă prezentăm în continuare câteva reţete naturiste pe bază de plante care vă pot ajuta în lupta cu nesuferita acnee.
  • Publicat:
Acnee: tratamente cu plante

Acneea reprezintă o afecţiune frecventă a tenului, ale cărei simptome principale sunt pielea lucioasă, cu porti dilataţi şi prezenţa comedoanelor (puncte negre), care se transformă rapid în coşuri inestetice.

Principalele cauze ale apariţiei acneei sunt excesul de sebun, dezechilibrul hormonal şi bacteriile, urmate de igiena necorespunzătoare, predispoziţia genetică, alimentaţia nepotrivită, bogată în grăsimi şi chiar existenţa unei ciuperci în organism, care favorizează înmulţirea bacteriilor pe suprafaţa pielii.

În acest sens, este necesar să se urmeze câteva reguli de bază în prevenirea acneei:

  • Evitaţi igiena drastică (nu puneţi niciodată mâinile pe faţă, folosiţi un săpun cu pH neutru, nu ştergeţi faţa cu un prosop aspru, ci tamponaţi-o cu şerveţele de hârtie);
  • Urmaţi un regim alimentar echilibrat, bogat în fructe şi legume, evitaţi dulciurile şi semipreparatele, alimentele grase, prăjite etc.;
  • Faceţi plimbări şi sport în aer liber;
  • Evitaţi pe cât posibil stresul;
  • Nu folosiţi produse cosmetice după ureche şi aveţi răbdare, acneea nu se vindecă peste noapte;
  • Apelaţi la un specialist în dermatologie şi faceţi analize suplimentare la medicul endocrinolog dacă simptomele persistă pe o perioadă foarte lungă de timp, indiferent de tratamentele urmate.

Vă prezentăm în continuare câteva reţete naturiste pe bază de plante  care vă pot ajuta în lupta cu nesuferita acnee:

Loţiunile pe bază de suc de varză – sunt extrem de eficiente pentru combaterea excesului de sebum, principalul factor care duce la apariţia coşurilor. Tamponaţi de mai multe ori pe zi cu suc de varză (rasă şi stoarsă) sau aplicaţi cataplasme cu foi de varză zdrobită pe zonele afectate şi inflamate.

Salata verde – se pun pe faţă foi de salată verde, dată într-un clocot în apă, împreună cu câteva picături de ulei de măsline.

Napul crud – mâncaţi zilnic un nap crud, spălat şi curăţat, mestecându-l bine, ca să fie mai uşor de digerat. Poate fi amestecat şi cu puţin ulei de măsline şi suc de lămâie.

Comprese  cu urzici (vezi şi alte beneficii) – puneţi la fiert o lingură cu vârf de urzică, într-o jumătate de litru de apă, şi lăsaţi-o să fiarbă un sfert de oră. Strecuraţi lichidul şiu puneţi-vă comprese pe faţă seara, la culcare. Tratamentul durează o lună, urmat de o pauză de o lună, după care poate fi reluat.

Rădăcină de măcriş – beţi 3 căni de ceai de rădăcină de măcriş zilnic, preparat astfel: 40 de grame de rădăcină mărunţită se fierb într-un litru de apă timp de 4 minute. Se lasă la infuzat şi se strecoară.

Macerat de păpădie (recomandat şi în reumatism)– se recomandă mai ales în acneea juvenilă. Culegeţi flori de păpădie când încep să se ofilească, puneţi seara un pumn de flori într-o jumătate de litru de apă rece şi lăsaţi-le la macerat până a doua zi. Strecuraţi lichidul şi curăţaţi-vă faţa cu el de mai multe ori pe zi.

Suc de roşii şi de măcriş – tamponaţi-vă faţa cu o roşie coaptă, tăiată în două, şi lăsaţi sucul să acţioneze minimum 30 de minute. Apoi aplicaţi de faţă măcriş zdrobit, lăsaţi să acţioneze 15 minute şi clătiţi cu apă călduţă, nu fierbinte.

Oţet de levănţică – se umple un borcan cu vârfuri înflorite de levânţică uscate şi mărunţite, fără a le îndesa, după care se pune oţet de mere, amestecând foarte bine. Se închide  borcanul ermetic şi se lasă compoziţia la macerat timp de 2 săptămâni, după care se filtrează. Se pune în jumătate de pahar cu apă o lingură din acest oţet şi se îmbibă comprese care se aplică pe faţă şi se lasă 10-20 de minzte, după care se clăteşte cu apă călduţă.

Felii de măr – se freacă pielea de 2 ori pe zi cu o felie de măr sau se poate da pe răzătoare un măr, se stoarce, se adaugă în compoziţie 2 linguriţe de miere (vezi care sunt beneficiile mierii de albine pentru piele) iar amestecul se aplică pe faţă întocmai ca o mască, se lasă să acţioneze 15 minute şi se îndepărtează cu dischete înmuiate în ceai de muşeţel.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări:
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
Cum tratezi acasă tusea greu de controlat
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile
12 remedii naturale pentru durerile de stomac. Cum să scapi de disconfort fără pastile