În sezonul rece, tusea este printre cele mai frecvente simptome. Fie că prevesteşte o răceală sau gripa, tusea poate cauza probleme dacă nu este tratată la timp. De asemenea, tusea poate fi evitată prin luarea unor măsuri simple, precum renunţarea la fumat sau evitarea spaţiilor aglomerate şi spălatul frecvent pe mâini, care reudc riscul de contractare a virozelor respiratorii.
Află mai joscare sunt cele mai eficiente remedii naturale pentru tuse, pe care le putem lua fără prescripţie medicală.
Tusea poate fi: umedă (cu expectoraţie), seacă (fără expectoraţie) şi mixtă.
De cele mai multe ori, tusea trece de la sine în decursul a 7-14 zile, dar sunt şi situaţii când pot apărea complicaţii, precum:
Dacă tusea ascunde o afecţiune mai severă, este foarte posibil ca aceasta să persiste şi să fie însoţită şi de alte simptome. Prin urmare, dacă tusea se agravează, mergeţi la medic pentru un consult de specialitate.
Pentru a încuraja expectoraţia mucusului, tusea umedă are nevoie de expectorante, precum ambroxol, guaiafenezină şi bromhexin.
Tratamentul poate continua şi cu fluidificatoare precum acetilcisteină (nu în astm), carbocisteină, extract ciuboţica – cucului.
Pentru efect calmant, decongestiv, mucolitic se recomandă siropuri cu extract de iederă, nalbă, sovarv, tei, dar şi ulei volatil pelargonium şi pătlagină, pin, brad, lemn-dulce.
Sunt recomandate şi antiinflamatoarele local şi sistemice.
Se aspiră excesul de mucus prin nebulizare, pentru eliberarea căilor superioare.
Atenţie! Ne adresăm medicului când tusea noastră prezintă nişte particularităţi:
Chiar dacă tusea este un simptom normal în caz de viroză şi ajută la eliminarea mucusului, aceasta poate fi şi o consecinţă a anumitor factori nocivi, care pot fi evitaţi, cum ar fi:
Fumatul – este una dintre principalele cauze ale tusei cronice, care este foarte dificil de tratat.
Alimentaţia dezechilibrată – pentru a reduce riscul de tuse, sunt indicate alimente precum fructe, legume proaspete, care ajută la prevenirea tusei.
Virozele respiratorii – răceala sau gripa se numără printre cele mai frecvente afecţiuni ce se pot manifesta prin tuse. Pentru prevenirea acestora, evitaţi spaţiile aglomerate, spălaţi-vă des pe mâini şi faceţi anual vaccinul gripal.