Uleiul de măsline presat la rece are o mulţime de beneficii pentru sănătate.
Acesta scade nivelul colesterolului rău, previne bolile de inimă, îmbunătăţeşte funcţiile hepatice şi biliare, previne constipaţia, menţine densitatea oaselor şi protejează împotriva osteoporozei, iar folosit extern, face minuni pentru piele, unghii, păr.
Pentru stomacul afectat de ulcer, uleiul de măsline este un adevărat pansament.
Potrivit mai multor studii realizate în ultimii 10 ani, uleiul de măsline extravirgin poate preveni şi infecţia cu Helicobacter pylori, responsabilă anual de milioane de cazuri de gastrită şi ulcer. El conţine substanţe antioxidante, antibacteriene şi antifungice numite polifenoli, care luptă cu succes împotriva bacteriei. Ai putea spune că şi alte băuturi bogate în antioxidanţi, precum vinul roşu, sucul de merişoare şi ceaiul verde, pot stopa înmulţirea H. pylori din stomac. Pot şi ele, însă uleiul de măsline presat la rece este unic deoarece este unul dintre puţinele uleiuri vegetale cu un conţinut ridicat de polifenoli, compuşi capabili să lupte împotriva a opt tulpini de Helicobacter pylori.
Mai mult decât atât, acest ulei formează o peliculă care protejează mucoasa stomacului, este emolient şi bine tolerat. O linguriţă de ulei de măsline luată înainte de masă previne apariţia ulcerului şi gastritei.
Adăugat în salate sau în orice fel principal de mâncare, îmbunătăţeşte digestia, deoarece stimulează în mod natural secreţia bilei şi a hormonilor pancreatici. Iată câte motive ai să introduci în dieta ta acest aliment, mai ales dacă suferi de afecţiuni ale stomacului.
O reţetă excelentă care ameliorează durerile de stomac este un sirop format dintr-un pahar de suc de aloe vera, combinat cu trei sferturi de pahar de miere şi tot atâta ulei de măsline. Amestecul se pune într-o sticlă aşezată într-un vas cu apă care fierbe foarte încet, timp de 2-3 ore. Apoi se lasă la răcit şi se păstrează la loc răcoros. Ia câte o lingură dimineaţa, înainte de masă.
Informaţii oferite de Fares Orăştie (www.fares.ro).