Mentine-ti creierul in forma ca la 20 de ani!

Exercitiile fizice regulate te pot ajuta sa-ti mentii corpul sanatos, insa cateva minute de aritmetica mentala pe zi reprezinta, conform studiilor recente, tot ce trebuie sa faci pentru a-ti pastra mintea ascutita si in forma.
  • Publicat:
Mentine-ti creierul in forma ca la 20 de ani!
Mentine-ti creierul in forma ca la 20 de ani!

Ai uitat cand este ziua celei mai bune prietene? Iti aduci aminte ce ai mancat la micul dejun alaltaieri? Incearca sa raspunzi sincer la astfel de intrebari si nu dispera daca nu ai un raspuns. Din pacate, sustin specialistii, performanta mintii scade din ce in ce mai mult o data cu varsta, mai ales daca nu iti stimulezi creierul.

La fel ca restul corpului tau, creierul are si el nevoie de exercitii regulate. Neuropsihologii sugereaza faptul ca, pe masura ce imbatranim, este necesar sa ne energizam regulat creierul cu ajutorul unei varietati de exercitii precum aritmetica mentala, puzzle-uri logice si antrenament vizual si verbal.

Fitness pentru minte
Este bine de stiut ca si creierul poate fi antrenat intr-un mod usor si amuzant. In ultimii ani, ideea unui fitness al mintii a castigat foarte multi adepti si astazi este vazuta ca o parte integranta din conceptul global de sanatate.

De exemplu, in Japonia, unor pacienti care sufereau de caderi de memorie li s-a recomandat programul „Antrenamentul mintii de dr. Kawashima” – pentru Nintendo DS, alaturi de tratamentele clasice. Bazat pe cercetarile stiintifice ale unui neurolog japonez, acest program Nintendo contine o serie de exercitii care te ajuta sa-ti antrenezi mintea in fiecare zi.

S-a demonstrat clinic pe 120 de subiecti cu varste intre 20 si 70 de ani ca acest program a stimulat circulatia sanguina catre anumite zone ale creierului. Mai mult, peste 10 milioane de oameni din toata lumea, inclusiv actrita Nicole Kidman, deja isi antreneaza creierul cu acest program original, care este completat cu succes si de un alt program al dr. Kawashima – „Mai mult antrenament pentru creier”. Acesta din urma include antrenamente mai dificile pentru a stimula exercitiul mental.

Creier perfect a un creier de 20 de ani
Pe masura ce-l folosesti, softul inregistreaza performanta si calculeaza varsta creierului tau. Daca aceasta varsta depaseste varsta ta reala este timpul sa-ti aduci memoria in forma printr-un antrenament stil dr. Kawashima. Evolutia ca utilizator este inregistrata pe un grafic, iar pe masura ce te perfectionezi iti vor fi oferite din ce in ce mai multe exercitii pentru a le rezolva.

Scopul acestor noi provocari este sa ajungi sa atingi varsta de 20 de ani a creierului. Prin urmare, dedica-ti cateva minute pe zi unor astfel de activitati si creierul tau va functiona la parametri mai buni. Pretul unui astfel de program este de 20 lire sterline.

Alimente pentru un creier superior
Cercetatorii americani au demonstrat faptul ca voluntarii care au consumat in cantitate regulata un baton de ciocolata (din ciocolata neagra si lapte) inainte de un test ce presupunea masurarea timpului lor de reactie si memoria pe termen scurt au avut rezultate cu 20% mai bune decat cei care nu au mancat din batonul respectiv.

Ciocolata contine compusi stimulanti, cum ar fi cofeina, care ne face mai alerti si care stimuleaza memoria, explica specialistii. Cu toate acestea, ne recomanda sa apelam la acest stimulant doar cand este cazul si nu in exces (favorizeaza ingrasarea).

De exemplu, cand ai de sustinut un examen, un proiect important. Potrivit noilor experimente, alimentele bogate in antioxidanti imbunatatesc capacitatile mintale si corecteaza problemele de memorie si invatare. Cu alte cuvinte, fructele si legumele ne intineresc creierul.

Merele, caisele uscate, bananele, ciresele, capsunile, coacazele negre, curmalele uscate, strugurii, portocalele, ananasul, avocado, stafidele, precum si fasolea, sfecla conservata, morcovii, porumbul conservat, mazarea, spanacul, lintea, cartofii, soia, cerealele, graul expandat, ovazul, orezul sunt considerate alimentele ideale pentru un creier-minune.

Multivitaminele, vitaminele antioxidante, ceaiul, sucul de mere, de grepfrut, de portocale (neindulcite), untura de peste de tip Omega 3 si cantitatile moderate de vin rosu aduc numeroase beneficii creierului. Specialistii ne incurajeaza sustinand ca, desi creierul se dezvolta si se modifica in fiecare clipa, nu e niciodata prea tarziu sa luam atitudine in privinta evolutiei propriilor neuroni.

3 brain training facts
1. Ce mai buna perioada a zilei pentru a-ti folosi creierul este dimineata, cand este cel mai activ.
2. Creierul contine in proportie de 80% apa, asa ca este important sa bei cat mai multe lichide pentru a le hidrata.
3. Cofeina stimuleaza sistemul nervos central si poate sa faca creierul mult mai alert, insa in exces poate cauza dureri de cap si nervozitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News