Mucegaiul din casă slăbeşte imunitatea

Vă doare capul sau aveţi dificultăţi în respiraţie în special dimineaţa? Dacă dormiţi într-o cameră încălzită exagerat şi cu un grad mare de umezeală, de vină pot fi mucegaiurile.
  • Publicat:
Mucegaiul din casă slăbeşte imunitatea

Vă doare capul sau aveţi dificultăţi în respiraţie în special dimineaţa? Dacă dormiţi într-o cameră încălzită exagerat şi cu un grad mare de umezeală, de vină pot fi mucegaiurile.

Ciupercile sau mucegaiurile sunt raspândite pe calea aerului, prin spori. Ajung astfel în spaţiile de locuit unde, în condiţii propice de temperatură şi umiditate, se răspândesc practic fără limită.

Cu alte cuvinte, pentru a prolifera, mucegaiul are nevoie de umiditate şi de hrană. Este vorba inclusiv de celulele moarte de pe corpul uman, ce nu pot fi vizualizate cu ochiul liber, dar şi despre firele de păr.

Unde există mucegai, cresc rapid familiile de acarieni, gândăceii microscopici din praful de casă. Aşadar, alergicii la aceste microorganisme trebuie să evite atât praful de casă, cât şi mucegaiul.

Dau inclusiv depresie

Multe studii epidemiologice au arătat că expunerea la domiciliu la mucegaiuri, deci implicit la acarieni, creşte incidenţa şi morbiditatea asociate astmului.

Studiile pe copii cu o vârstă de până la 7 ani au arătat că expunerile de durată au fost asociate cu respiraţia dificilă şi tuse. Expunerea la mucegaiul de interior cauzează disfuncţii neurologice – pierderi de memorie, anxietate şi depresie.

De asemenea, cei expuşi la mucegai pot suferi de iritaţii ale pielii, oboseală cronică, dureri de cap, diaree.

Cel mai grav este că sistemul imunitar va fi slăbit. Statistic, copiii, bătrânii şi femeile însărcinate suferă cel mai des din cauza mucegaiului.

Statistic, copiii, bătrânii şi femeile însărcinate suferă cel mai des din cauza mucegaiului.

Cum combateţi mucegaiul?
În primul rând, camera se aeriseşte zilnic, indiferent de anotimp. În al doilea rând, sunt utile un dezumidificator fără miros pe tot parcursul zilei sau aerul condiţionat cu filtre speciale. Suprafeţele poroase – parchetul, dulapurile şi alte obiecte din dormitor în special, trebuie să fie curăţate o dată pe săptămână cu o soluţie diluată de clor.

Clorul omoară aceste microorganisme. Grija cea mai mare rămâne pentru dormitor pentru că aici petreceţi 8 ore din noapte, deci cantitatea de mucegaiuri inspirată este mare şi constantă. Dormitorul trebuie văruit cel puţin o dată pe an cu vopseluri care acţionează şi împotriva ciupercilor. 

 

Citeşte şi: Incepe acum curatenia perfecta!

Urmărește CSID.ro pe Google News