14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat: 1 din 2 pacienţi care suferă de diabet nu este diagnosticat

14 noiembrie marchează Ziua Mondială a Diabetului Zaharat.
  • Publicat:
14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat: 1 din 2 pacienţi care suferă de diabet nu este diagnosticat
14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat: 1 din 2 pacienţi care suferă de diabet nu este diagnosticat

Problemele de greutate reprezintă o reală problemă la nivel global. Kilogramele în plus sunt un factor de risc principal în declanşarea diabetului zaharat, boală de care suferă peste 1,7 milioane de români. Conform Federaţiei Internaţionale de Diabet, 1 din 2 pacienţi care au această boală nu este diagnosticat.

“Studiile au demonstrat că acumularea de greutate în exces se află în strânsă legătură cu apariţia diabetului, lucru care ne este confirmat în fiecare zi în activitatea de la cabinet. De Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, vrem să transmitem pacienţilor că acest diagnostic nu reprezintă o fatalitate. Atât boala, cât şi complicaţiile sale pot fi prevenite sau combătute prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, însemnând o dietă echilibrată, activitate fizică şi un somn odihnitor. Regimul alimentar este esenţial în managementul diabetului, deoarece constituie jumătate din tratamentul său, cealaltă jumătate fiind reprezentată de medicaţia orală sau injectabilă”, a declarat dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Diagnostic

Diagnosticul se poate face cu ajutorul instrumentelor de măsurare a indicelui de masă corporală, ratei metabolice, vârstei biologice a organismului etc. Dacă în urma analizelor reiese că pacientul este supraponderal sau obez, se efectuează testul de glicemie pentru depistarea diabetului zaharat sau a prediabetului (conform ghidului Asociaţiei Americane de Diabet din 2019; The American Diabetes Association – “Standards of Medical Care în Diabetes”). Diagnosticul este stabilit atunci când 2 măsurători diferite arată valori ale glucozei din sânge de peste 126 mg/dl (valori măsurate dimineaţa, după 8-10 ore de post alimentar). O altă analiză care poate ajuta în diagnosticare este hemoglobina glicozilată A1c, care trebuie să fie de cel puţin 6.5% pentru a indica prezenţa diabetului zaharat. 

Medicii recomandă persoanelor de orice vârstă, supraponderale sau obeze (IMC mai mare decât 25 kg/m2) şi care au o rudă de gradul I cu diabet, să îşi testeze periodic valorile glicemiei. Acelaşi lucru este recomandat şi în cazul celor care au indicele de masă corporală normal, dar sunt sedentari şi în familie au cazuri de diabet zaharat. Diabetul zaharat netratat prezintă un risc crescut pentru complicaţii precum retinopatia diabetică (afectarea ochilor), insuficienţă renală (afectarea rinichilor), boli cardiovasculare, afecţiuni ale nervilor periferici (piciorul diabetic) şi accidente vasculare cerebrale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: