Antibioticele pot creşte riscul apariţiei artritei reumatoide cu 60%

Antibioticele au fost asociate într-un nou studiu cu riscul dezvoltării artritei reumatoide.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Antibioticele pot creşte riscul apariţiei artritei reumatoide cu 60%
FOTO: 123rf.com / Antibioticele pot creşte riscul apariţiei artritei reumatoide cu 60%

Un nou studiu sugerează că antibioticele cresc riscul apariţiei artritei reumatoide în urma modificării florei intestinale. În Statele Unite aproximativ 1,3 milioane de adulţi trăiesc cu această afecţiune autoimună care produce inflamaţiile articulare. Cercetătorii nu înţeleg încă ce cauzează artrita reumatoidă, deşi suspectează o combinaţie între factorii genetici şi cei de mediu. Unii dintre potenţialii declanşatori ai artritei reumatoide pot fi schimbările hormonale şi expunerea la anumite fibre sau la infecţiile virale sau bacteriene.

O nouă cercetare vorbeşte despre folosirea antibioticelor şi schimbările pe care le produce în flora intestinală, fiind o potenţială cauză a artritei reumatoide.

Lindsay Hall, liderul grupului Institutului Quadram din Marea Britanie, este ultimul autor al noului studiu care apare în Jurnalul de Medicină BMC.

Artrita reumatoidă şi antibioticele

Hall şi echipa sa au plecat de la observaţia cum că, potrivit studiilor anterioare, consumul de antibiotice, în special în perioada copilăriei, creşte semnificativ riscul dezvoltării afecţiunilor inflamatorii şi infecţioase la nivelul intestinelor. Mai multe studii recente sugerează că antibioticele pot creşte şi riscul bolilor autoimune ca diabet de tip 1, boli de ficat şi artrita juvenilă. De asemenea, toate acestea sugerează că flora intestinală joacă un rol important în dezoltarea afecţiunilor inflamatorii.

Antibioticele pot creşte riscul apariţiei artritei reumatoide cu 60%

Analizând datele anterioare, cercetătorii au descoperit că 22.677 cazuri de artrită reumatoidă, au avut nevoie de mai bine de 90.000 de controale de sănătate pe o perioadă de 10 ani înainte de a primi un diagnostic. Analiza arată că, în medie, şansele de a dezvolta artrită reumatoidă erau cu 60% mai mari în cazul persoanelor care au primit antibiotice. Chiar şi tipul infecţiei pentru care au fost prescrise antibiotice influenţau apariţia artritei reumatoide. De exemplu, antibioticele administrate pentru infecţiile tractului respirator erau mai puternic asociate cu artrita reumatoidă, iar motivul ar putea fi dezechilibrul florei intestinale.

Citește și: În cât timp își fac efectul antibioticele asupra infecțiilor?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări: