Promovarea suplimentelor alimentare care conţin antioxidanţi este din ce în ce mai agresivă, motivându-se nevoia organismului de a absorbi aceste substanţe cu rol protector şi de prevenire a bolilor, însă ceea ce este mai puţin cunoscut este faptul că astfel de suplimente ar putea face mai mult rău decât bine atunci când sunt administrate în exces.
Astfel, potrivit experţilor suedezi de la Centrul de Cercetări asupra Cancerului din Göteborg, suplimentele cu vitamine antioxidante ar putea accelera dezvoltarea leziunilor precanceroase şi a cancerelor pulmonare precoce, cel puţin în cazul animalelor de laborator şi pe celule umane în laborator.
În cadrul acestei cercetări, specialiştii au folosit şoareci modificaţi genetic astfel încât aceştia să dezvolte mici tumori la nivelul plămânilor şi au început tratamentul folosindu-se de suplimente cu vitamina E şi un medicament antioxidant.
Iar concluzia la finalul studiului a fost că „aceşti antioxidanţi au triplat numărul tumorilor şi au accelerat astfel foarte puternic agresivitatea acestora. Suplimentele cu vitamine antioxidante au ucis acei şoareci de două ori mai repede„, a explicat profesorul Martin Bergö, precizând că efectele acestor substanţe depind de dozajul acestora.
Astfel, cu cât dozele erau mai mari, cu atât mai mari erau şi efectele.
Explicaţia pentru acest fenomen este că antioxidanţii din suplimente ar diminua cantităţile de proteină p53, al cărei rol principal constă în distrugerea celulelor tumorale pentru a evita ca acestea să provoace distrugeri la nivelul ADN-ului. Astfel, are loc o slăbire a protecţiei sistemului imunitar şi o accelereare a procesului de multiplicare a celulelor canceroase.
“Acest mecanism sugerează că persoanele cu mici leziuni sau tumori nediagnosticate în plămâni, fapt foarte probabil în cazul fumătorilor, ar trebui să evite suplimentele de antioxidanţi”, sugerează profesorul Martin Bergö.
Studii anterioare au demonstrat deja o legătură între beta-caroten, un puternic antioxidant prezent în numeroase legume, şi consumat de asemenea sub formă de supliment alimentat, şi o formă agresivă de cancer la prostată.
Prin urmare, încercaţi pe cât posibil să vă luaţi vitaminele şi porţia zilnică de antioxidanţi din alimentaţie, cât mai natural, deoarece astfel poate fi evitat supradozajul.
„E foarte dificil să iei o supradoză de antioxidaţi mâncând fructe şi legume, dar e uşor să ajungi la supradozare atunci când iei pastile în care antioxidanţii se găsesc în concentraţii mari”, explică prof. Jim Kehrer, autorul mai multor studii având ca temă acţiunea antioxidanţilor asupra organismului.