Două noi studii publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi preluate de publicaţia Belfast Live au arătat că mâncarea pentru bebeluşi este incorect etichetată, iar recomandările în ceea ce priveşte vârsta la care poate fi administrată sunt eronate.
Cercetările au arătat că mâncarea pentru bebeluşi conţine un nivel prea ridicat de zahăr. Organizaţia Mondială a Sănătăţii intenţionează formularea unei interdicţii privind adaosul de zahăr în mâncarea copiilor sub 36 de luni.
Potrivit studiilor realizate de OMS, în 3 din 4 cazuri analizate, caloriile din mâncarea sugarilor provin, în proporţie de 30% din adaosul de zahăr, iar o treime precizează că au adăugat concentrat de fructe, zaharuri sau îndulcitori în compoziţie.
OMS a studiat 7,955 de produse – alimente şi băuturi destinate sugarilor şi bebeluşilor, comercializate în Viena, Sofia, Budapesta şi Haifa.
„Mâncarea pentru sugari şi bebeluşi trebuie să se conformeze recomandărilor nutriţionale şi normelor internaţionale în ceea ce priveşte substanţele conţinute. Cu toate acestea există suspiciuni că multe produse au un conţinut prea ridicat de zahăr”, a spus Dr João Breda, şeful Biroului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor Netransmisibile al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
OMS recomandă hrănirea exclusiv la sân a copiilor, până la vârsta de 6 luni, iar în Ghidul privind prevenirea promovării inadecvate a alimentelor pentru sugari şi copii menţionează că acest tip de produse nu ar trebui să fie destinate copiilor sub vârsta de 6 luni.
Adaosul de zahăr şi arome pot contribui la modificarea preferinţelor alimentare ale copiilor, prin creşterea apetitului pentru gustul dulce. Fructele şi legumele au, oricum, un conţinut ridicat de zaharuri, altfel încât adaosul în piureurile pentru copii constituie un motiv real de îngrijorare.
„Alimentaţia sănătoasă a sugarilor şi copiilor este cheia dezvoltării echilibrate şi pune bazele vieţii de adult, prevenind apariţia obezităţii, a bolilor digestive sau diabetului”, a spus dr Zsuzsanna Jakab, Directorul regional al OMS Europa. În urma celor două studii, OMS a e elaborat un set de recomandări pentru producătorii şi comercianţii alimentelor pentru sugari şi bebeluşi. Printre acestea se numără:
interzicerea adaosului de zahăr pentru toate produsele