Femeile aflate la menopauză care consumă două sau mai multe băuturi dietetice pe zi sunt mai predispuse în a dezvolta diabet, hipertensiune arterială şi de a avea un indice de masă corporală (IMC) mai mare, comparativ cu cele care consumă moderat sau nu consumă deloc astfel de produse.
Potrivit unui nou studiu la care au participat 60.000 de femei, cu o medie de vârstă de 62,8 ani, există o legătură între consumul de băuturi dietetice şi numărul cazurilor de probleme cardiovasculare, informează huffingtonpost.com, citat de Mediafax.
Femeile care consumă două sau mai multe băuturi dietetice pe zi prezintă cu 30% mai multe riscuri de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral şi cu 50% mai multe riscuri de a muri din cauza unei maladii cardiovasculare, în comparaţie cu cele care consumă rar sau care nu consumă deloc astfel de băuturi.
Studiul, care este cea mai mare cercetare realizată până în prezent pe tema relaţiei dintre consumul de băuturi dietetice şi sănătatea inimii, a analizat diferiţi factori, precum indicele de masă corporală, nivelul activităţii fizice şi alte alegeri în ceea ce priveşte stilul de viaţă.
„Descoperirile noastre sunt în conformitate şi aduc informaţii în plus studiilor anterioare care arătau o legătură (între consumul de băuturi dietetice şi bolile cardiovasculare, n.r.). Am fost interesaţi de această cercetare, deoarece există o lipsă relativă de informaţii despre băuturile dietetice şi consecinţele cardiovasculare şi mortalitate”, a declarat cercetătorul Ankur Vyas, de la University of Iowa Hospitals and Clinics.
Cu toate că termenul „dietetic” ar trebui să desemneze un produs sănătos, mai multe studii au arătat că îndulcitorii artificiali din aceste băuturi cu conţinut redus de calorii reprezintă una din cauzele sindromului metabolic şi ale bolilor de inimă.