Bolile de inimă şi menopauza

Factorii de risc ai bolilor cardiace – cum ar fi nivelul de colesterol anormal şi de tensiunea arterială crescută – par a creşte înainte ca o femeie să treacă prin menopauză, nu după, constată o nouă cercetare în domeniul sănătăţii.
  • Publicat:
Bolile de inimă şi menopauza

Factorii de risc ai bolilor cardiace – cum ar fi nivelul de colesterol anormal şi de tensiunea arterială crescută – par a creşte înainte ca o femeie să treacă prin menopauză, nu după,  constată o nouă cercetare în domeniul sănătăţii.

Bolile cardiace au fost studiate intens de-a lungul istoriei medicale. Dacă până în prezent oamenii de ştiinţă au considerat că acestea apar, cel mai adesea, în rândul femeilor după menopauză, un nou studiu afirmă faptul că, de fapt, ele se dezvoltă ca urmare a procesului premenopauzal.

„Aceşti factori de risc legaţi de bolile de inimă şi accidentele vasculare cerebrale par să se agraveze rapid în anii anteriori menopauzei”, a declarat Dr. Mark DeBoer pentru WebMed.com, profesor de endocrinologie pediatrică la Universitatea din Virginia. În trecut, a spus el, experţii au crezut că bolile de inimă şi accidentele vasculare cerebrale au avut loc la femei cel mai adesea după menopauză. Cu toate acestea, noile cercetări constată creşterea rapidă a factorilor de risc cu mult înainte de ultimul ciclu menstrual. Zona de pericol real, concluzionează echipa lui DeBoer, se prezintă înainte şi în timpul menopauzei.

Pentru acest studiu, cercetătorii au evaluat dosarele medicale a aproximativ 1.500 de femei. Femeile au fost studiate pe o perioadă de 10 ani. Cercetătorii au analizat în mod special cinci factori de risc pentru bolile de inimă şi accidentele vasculare cerebrale – nivelul grăsimilor din sânge (trigliceride), colesterol „bun” sau HDL, zahăr din sânge şi tensiunea arterială. Aceşti factori de risc, cumulaţi, au fost numiţi de cercetători „sindrom metabolic”. Acesta creşte semnificativ riscul de diabet zaharat de tip 2, bolile de inimă şi alte probleme de sănătate.

În concluzie, echipa profesorului doctor DeBoer a constatat faptul că femeile au avut o creştere rapidă a acestor factori de risc în cursul ultimilor ani anteriori menopauzei (premenopauză) şi în timpul tranziţiei perimenopauză, chiar înainte de menopauză. Dr. DeBoer a afirmat faptul că nu este posibil să se cuantifice exact cât de mult au crescut factorii de risc, dar „a fost o agravare continuă a factorilor de risc de-a lungul anilor care au condus tranziţia femeilor către menopauză”, a spus cerectătorul pentru WebMed.com.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandări: