Ce riscuri aveţi să suferiţi de Alzheimer?

Riscul unei persoane de a suferi de Alzheimer la bătrâneţe poate fi anticipat încă din tinereţe la o simplă vizită stomatologică. Practic, persoanele care au în mod constant probleme dentare şi, mai ales, gingivale, se pare că sunt mai expuse unui astfel de diagnostic, se arată într-o cercetare efectuată la University of Central Lancashire, Marea Britanie.
  • Publicat:
Ce riscuri aveţi să suferiţi de Alzheimer?

Riscul unei persoane de a suferi de Alzheimer la bătrâneţe poate fi anticipat încă din tinereţe la o simplă vizită stomatologică.

Practic, persoanele care au în mod constant probleme dentare şi, mai ales, gingivale, se pare că sunt mai expuse unui astfel de diagnostic, se arată într-o cercetare efectuată la University of Central Lancashire, Marea Britanie.

Experţii au descoperit că o anumită bacterie asociată cu afecţiunile cronice peridontale, Porphyromonas gingivali, este prezentă şi în creierul persoanelor suferind de Alzheimer. Această bacterie este prezentă, de obicei, acolo unde există carii dentare, intrând mai apoi în circuitul sanguin odată cu efectuarea unor activităţi zilnice obişnuite: mestecarea alimentelor sau perierea dinţilor.

De asemenea, un alt moment care îi permite pătrunderea în sânge este în timpul tratamentelor dentare invazive. Circulaţia facilitează apoi localizarea bacteriei în creier, unde, spun specialiştii, îşi începe acţiunea distructivă: influenţează activitatea sistemului imunitar şi producţia unor substanţe care omoară neuronii. Înainte ca pacienţii să fie diagnosticaţi cu Alzheimer, aceştia încep să prezinte simptome precum stări de confuzie şi pierderi de memorie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandări: