Coaja de lămâie este toxică! Avertisment de la Protecția Consumatorilor

De ce nu e bine să consumi coaja de lămâie. Ce efecte nocive au pesticidele folosite asupra sănătății tale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Coaja de lămâie este toxică! Avertisment de la Protecția Consumatorilor
Sursa foto: Shutterstock

Multe gospodine folosesc coaja de lămâie pentru a da aromă anumitor deserturi, însă aceasta este foarte toxică, după cum au descoperit specialiştii de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.

La o simplă citire a etichetei de pe o pungă cu lămâi importate din Spania aflăm că acestea au fost tratate cu trei tipuri de pesticide, respectiv imazalil, pirimetanil și procloraz.

Imazalilul poate avea potențial cancerigen, neurotoxic și afectează ficatul, rinichii. Totodată, ar putea afecta capacitatea de reproducere.

De asemenea, pentru ca efectul pesticidelor să se menţină o perioadă îndelungată s-au folosit şi doi aditivi E 903 şi E 904, respectiv ceara de carnauba (folosită pentru ceruirea fructelor) şi shellacul, un agent glazurant obţinut din anumite specii de insecte.

Aceste substanţe afectează grav organele interne şi sistemul nervos central. Vezi aici şi alţi aditivi periculoşi pentru sănătate

S-a mai descoperit că în coaja lămâilor – dar și a portocalelor, mandarinelor, citricelor în general – este prezent și thiabendazole, un fungicid și parazicid cu efect cancerigen care, în doze mari, poate duce la afecțiuni tiroidiene.

Prin urmare, renunţă la coaja de lămâie sau spală temeinic lămâile cu apă caldă și puțin bicarbonat de  sodiu înainte de a le folosi în bucătărie.

Dacă vrei să prepari deserturi care au printre ingrediente coajă de lămâie, folosește fructe ecologice, nestropite cu substanțe chimice, chiar dacă sunt un pic mai scumpe. Sănătatea e neprețuită!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: