Tigăile moderne, care nu permit mâncării să se lipească, conţin o substanţă chimică ce se află în strânsă legătură cu bolile tiroidei, susţin cercetătorii britanici de la Universitatea Exeter.
În plus, substanţa, cunoscută sub numele de PFOA (acid perfluorooctanoic), se găseşte în multe dintre obiectele care se află într-un cămin, este cancerigenă, precizează oamenii de ştiinţă. Aceştia adaugă că, din păcate, PFOA se găseşte şi în ambalajele alimentelor.
Potrivit studiului, femeile sunt mult mai sensibile la această substanţă. Specialiştii completează că substanţa devine instabilă la temperaturi mari. Şi până acum exista bănuiala că o concentraţie mare de PFOA duce la un dezechilibru hormonal, însă acest studiu nu a făcut decât să confirme suspiciunile.
Mai mult, în Statele Unite ale Americii s-a decis ca această substanţă să nu mai intre în compoziţia obiectelor de uz casnic până în 2015. Măsurătorile realizate în SUA, unde în cazul a 4.000 de adulţi s-a măsurat nivelul PFOA, au scos la iveală că persoanele cu o concentraţie mare în organism prezentau un risc dublu de a avea pe viitor probleme cu tiroida.
În acelaşi timp, testele pe animale au arătat că anumiţi compuşi pot afecta funcţionarea tiroidei. Aceasta este esenţială pentru multe dintre funcţiile organismului, de la menţinerea ritmului cardiac, până la reglarea temperaturii corpului, metabolism, reproducere, digestie sau sănătate mentală.