De ce apare din ce în ce mai des accidentul vascular cerebral la tineri

Chiar dacă vârsta înaintată este principalul factor de risc în apariţia accidentului vascular cerebral, incidenţa din ce în mai crescută în rândul tinerilor ridică multe semne de întrebare oamenilor de ştiinţă. Care ar putea fi cauza?
  • Publicat:
De ce apare din ce în ce mai des accidentul vascular cerebral la tineri

Chiar dacă vârsta înaintată este principalul factor de risc în apariţia accidentului vascular cerebral, incidenţa din ce în mai crescută în rândul tinerilor ridică multe semne de întrebare oamenilor de ştiinţă.

Potrivit unui studiu publicat anul trecut în revista medicală Journal of the American Heart Association, între anii 2000 şi 2010, procentul spitalizărilor cauzate de un atac cerebral ischemic a scăzut cu 18%, dar, surprinzător, cel al spitalizărilor persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani, care au suferit un atac cerebral, a crescut cu aproape 45%.

Un alt studiu, publicat în luna aprilie a acestui an în revista ştiinţifică JAMA Neurology, nu face decât să confirme această tendinţă: atacul cerebral apare din ce în ce mai des în rândul tinerilor adulţi.

Care ar putea fi cauza? Dr. Noor Sachdev, medic neurolog, este de părere că acest procent crescut se datorează unui mai bun diagnostic timpuriu: „Acum, oamenii sunt mai informaţi, ştiu care sunt simptomele unui accident vascular, se prezintă din timp la medic pentru analize şi, poate, au experienţa unui părinte care a suferit de această problemă, aşa că ştiu cum trebuie abordată”.

Pe de altă parte, cauzele unui atac cerebral în rândul tinerilor pot fi cu mult diferite de cele în cazul vârstnicilor.

„Vasculita, anomaliile inimii şi cheagurile de sânge sunt principalii factori de risc ce pot duce la producerea unui accident vascular cerebral la tineri”, spune medicul.

Există 10 cauze principale pentru apariţia unui AVC, iar vestea bună este că majoritatea pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Potrivit unui studiu publicat în revista Lancet, cei 10 factori de risc sunt:

  • Hipertensiunea arterială
  • Fibrilaţia atrială
  • Alimentaţia nesănătoasă bogată în grăsimi şi sare şi săracă în fructe şi legume, care favorizează grăsimea abdominală în exces
  • Sedentarismul
  • Consumul de droguri şi excesul de alcool
  • Diabetul
  • Colesterolul crescut
  • Istoricul familial
  • Anumite medicamente (anticoagulantele) şi terapiile de substituţie hormonală

Tinerii care suferă un accident vascular cerebral au mai multe şanse de recuperare în comparaţie cu vârstnicii, deoarece creierul lor este mai capabil să refacă diverse conexiuni neuronale şi răspund mult mai bine la terapia fizică de recuperare a funcţiilor motorii.

Află aici care sunt simptomele unui accident vascular cerebral şi apelează de urgenţă numărul unic de urgenţă 112 dacă observi că o persoană apropiată prezintă una sau mai multe manifestări ale unui AVC!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: