Persoanele cu sindromul oboselii cronice sunt foarte greu de diagnosticat deoarece nu există nicio analiză specifică acestei afecţiuni.
Însă, în cadrul unui nou studiu, a fost susţinut faptul că există o ,,chimicală aparte” pentru această afecţiune, un set de molecule din sânge care sunt unice pentru persoanele ce suferă de neurastenie, notează Descoperă.
Dacă aceste chimicale aparte vor fi confirmate de studii viitoare, cercetătorii afirmă că ar fi mult mai uşor de diagnosticat neurastenia. Studiile avansate asupra moleculelor ar putea conduce către tratamente viitoare. De exemplu, studierea nivelului creşterii anumitor molecule şi descreşterea după urmarea unui tratament ar putea indica dacă tratamentul funcţionează.
„Descoperirea unei chimicale aparte, concrete, ne-ar putea ajuta să eliminăm diagnosticele eronate, ajutându-i pe medici să monitorizeze răspunsul fiecărui individ la tratament,” au declarat cercetătorii
Sindromul oboselii cronice este o afecţiune în cadrul căreia pacientul se simte extrem de obosit, starea nefiind îmbunătăţită de odihnă. Persoanele care suferă de neurastenie pot avea şi alte simptome, precum durerile musculare, migrenele, insomnii şi probleme de memorie. Cercetătorii au estimat că 2,5 milioane de americani suferă de neurastenie, afecţiunea fiind mult mai comună printre femeile de 30, 40 sau 50 de ani.
În cadrul noului studiu, cercetătorii au analizat informaţiile a 84 de persoane bolnave de neurastenie şi a 39 de persoane care nu aveau boala. Aceştia au observat nivelul a peste 600 de metaboliţi din sânge.
Experţii au descoperit peste 60 de metaboliţi, cu niveluri diferite la cei cu neurastenie şi la cei ce nu aveau afecţiune. În majoritatea cazurilor, aceşti metaboliţi aveau un nivel scăzut în cazul persoanelor cu neurastenie, rata metabolismului fiind mai scăzută la cei cu această afecţiune.
Utilizând un set de opt metaboliţi de la bărbaţi şi 13 de la femei, cercetătorii au testat mai multe persoane pentru afecţiunea de neurastenie. Testul a avut o acurateţe de 90%.
Cercetătorii au afirmat că metabolismul lent observat la suferinzii de neurastenie este similar din punctul de vedere al chimicalelor cu cel al viermilor şi al altor organisme.
În timpul acestei etape numită ,,etapa dauer” organismele intră într-o formă de stază, metabolismul lor încetinind din cauza stresului din mediul înconjurător, permiţândule să se adapteze condiţiilor nefaborabile.
Similar cu etapa dauer, „neurastenia apare ca urmare a unui metabolism lent declanşat de stres”, au declarat cercetătorii.