Deficitul de vitamina D și rahitismul la copii. Cât de importantă este testarea?

Vitamina D joacă un rol important în menţinerea stării de sănătate încă de la naştere. Este important să verificăm nivelul acesteia regulat prin analize de sânge
  • Publicat:
  • Actualizat:
Deficitul de vitamina D și rahitismul la copii. Cât de importantă este testarea?
Deficitul de vitamina D, testat la români, foto 123rf.com

Ministerul Sănătăţii a anunţat că în programul naţional pentru sănătate este inclus şi Programul naţional de evaluare a statusului vitaminei D prin determinarea nivelului seric al 25-OH vitaminei D la persoanele din grupele de risc. Copiii mici şi femeile însărcinate intră în categoria persoanelor cu risc de deficit de vitamina D.

Evaluarea statusului vitaminei D va permite instituirea tratamentului profilactic sau curativ, contribuind astfel la scăderea incidenţei rahitismului şi osteomaciei.

Conform specialiştilor din cadrul comisiilor de specialitate pediatrie, obstetrică-ginecologie neonatologie şi endocrinologie ale Ministerului Sănătăţii, pentru populaţia generală se întregistrează o prevalenţă a deficitului de vitamină D între 40 şi 75%, iar în cazul copiilor prevalenţa variază de la 0,66% la grupa de vârstă cuprinsă între 1-3 ani până la 8,90% la grupa de vârstă cuprinsă între 14-18 ani.

Mai multe cazuri de rahitism în mediul urban

De asemenea, se înregistrează o prevalenţă a sechelelor de rahitism de 1,8% în mediul urban şi 0,7% în mediul rural, în condiţiile asigurării accesului gratuit la suplimentarea cu vitamina D a alimentaţiei copiilor şi gravidelor. În aceste condiţii, specialiştii apreciază necesitatea şi utilitatea monitorizării statusului nutriţional al vitaminei D prin determinarea valorilor serice 25-OH vitaminei D la anumite grupe populaţionale aflate la risc de deficit.

Rahitismul apare atât din cauza carenței de calciu, fosfor, cât și a lipsei de vitamina D, efectul fiind mineralizarea defectuoasă a oaselor lungi în perioada de formare și creștere a copilului. Oaselor le lipsește duritatea și devin moi, prezentând curburi anormale.

Simptomele deficitului de vitamina D

Acestea pot include:

  • Infecții recidivante
  • Oboseală
  • Dureri de oase, musculare sau lombare
  • Răni care se vindecă anevoios
  • Schimbări frecvente de dispoziție

Este bine de știut!

În cazul anumitor suplimente, vitamina D devine inactivă  după 21 zile de la deschiderea flaconului. De aceea, pentru o mai bună eficiență, este recomandat se schimbe flaconul după această perioadă. Administrarea corectă se face picurând din flacon direct în gură copilului.

Citește și: Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Care este starea plajelor de pe litoral?
Care este starea plajelor de pe litoral?
Recomandări: