Inima – Ce fac autorităţile pentru sănătatea inimii românilor?

Ministerul Sănătăţii începe un proiect prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut.
  • Publicat:
Inima - Ce fac autorităţile pentru sănătatea inimii românilor?
Inima - Ce fac autorităţile pentru sănătatea inimii românilor?

Românii sunt inimoşi, dar din pacate bolile de inimă reprezintă în continuare principala problemă de sănătate. Ziua Naţională a Inimii, sărbătorită pe 4 mai, reprezintă prilejul de a conştientiza că bolile cardiovasculare pot fi prevenite, dar şi diagnosticate la timp.

Ministerul Sănătăţii arată printr-un comunicat de presă că în România la nivel naţional, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.

Sănătătea inimii afectată de tutun, grăsimi şi sedentarism

Controlul asupra principalilor factori de risc poate duce la reducerea deceselor.

  • tutunul 
  • dieta nesănătoasă 
  • inactivitatea fizică

Program naţional pentru inimile românilor – începe în vara 2019

În acest context, în vara acestui an, Ministerul Sănătăţii va lansa apelul pentru implementarea unui Program de screening care are ca scop identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular. Programul va avea o durată de 5 ani şi un buget de 20 milioane euro, fonduri europene nerambursabile. Peste 170 000 de persoane vor beneficia de screening.

Tot în vara aceasta, Ministerul Sănătăţii va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanţare asigurată printr-un grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut cu scopul prevenirii insuficienţei cardiace.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii va continua şi în 2019 acţiunile prioritare suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, program derulat în 9 spitale, precum şi pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, program derulat în 18 spitale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandări: