La 100.000 de români, 3 pacienţi sunt diagnosticaţi anual cu cancer de sânge

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge este marcată de data de 28 mai.
  • Publicat:
La 100.000 de români, 3 pacienţi sunt diagnosticaţi anual cu cancer de sânge

Ziua de 28 mai marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge, simbolizată de semnul & colorat în roşu, care arată solidaritatea cu persoanele afectate de cancere de sânge. Anual, la 100.000 de români sunt diagnosticaţi 3 pacienţi cu cancere de sânge (limfom, leucemie, mielom multiplu), singura lor soluţie terapeutică fiind transplantul de celule stem hematopoietice.

Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 şi 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar de acum înscrierea în Registrul Donatorilor se face şi mai simplu, fără deplasare la vreun centru al donatorilor de CSH.

”Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedură standardizată de tratament, care se adresează bolilor hematologice grave, congenitale sau dobâdite, şi care se efectuează de rutină şi în România. De cele mai multe ori, este singura opţiune curativă pentru aceşti pacienţi, este o procedură complexă, dar care poate salva vieţi. În funcţie de tipul şi prognosticul bolii, de vârsta şi comorbidităţile pacientului, rata de reuşită poate fi foarte diferită. Încercăm împreună cu pacienţii noştri să ajungem la un rezultat reuşit pe termen lung, însă lupta este grea şi de durată.” spune Conf. Dr. Alina Tănase, medic hematolog, preşedinte, Societatea Română de Transplant Medular.

Până în prezent, 222 români au beneficiat de transplant de celule stem şi doar pentru 9 dintre aceştia, donatorul a fost din România. Ceilalţi şi-au găsit perechea potrivită în Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, Cipru, Israel, Grecia, Elveţia, Suedia, Belgia, Austria sau India. Registrul donatorilor români este conectat cu registrele altor 52 de ţări, care împreună numără în prezent 34.676.179 de donatori de celule stem hematopoietice. Acest lucru creşte şansele unui bolnav de a-şi găsi donatorul compatibil.

Despre sânge şi despre cancerele de sânge

Sângele circulă prin venele şi arterele noastre cu scopul de a transporta nutrienţi şi oxigen către ţesuturile şi organele din corp. În cei aproximativ cinci litri de sânge care circulă prin corpul uman, sunt miliarde de celule sanguine cu funcţii diferite, vitale pentru viaţă.

Sunt trei tipuri de celule sanguine:

  • roşii (eritrocite) – sunt cele mai multe şi au rolul de a transporta oxigen,
  • albe (leucocite) – luptă împotriva microbilor şi acţionează ca celule ale sistemului imunitar,
  • trombocite – au rol în coagularea sângelui, opresc sângerarea în caz de răni.

Celulele sanguine se formează în măduva osoasă care se găseşte în cavitatea oaselor, de exemplu în oasele bazinului sau stern.

Unul dintre mecanismele cheie de apărare ale organismului uman este moartea celulelor. Celulele sanguine care devin nefolositoare sau deteriorate mor şi astfel protejează corpul de boli. De aceea, corpul trebuie să producă multe sute de miliarde de celule sanguine noi în fiecare zi. 

Toate celulele sanguine provin din celule stem hematopoietice. Celulele stem sunt aşa-numitele celule-mamă care nu au preluat încă o funcţie specifică. Ele se pot multiplica singure şi se pot specializa într-o funcţie anume, înlocuind în acest fel celulele moarte.

Uneori însă, apar defecte în procesul natural de maturizare şi de moarte a celulelor şi asta duce la formarea unor celule sanguine imature sau disfuncţionale, numite celule canceroase sau celule non-self.  Ajunse în sistemul circulator, acestea se multiplică necontrolat, nu preiau funcţiile celulelor sanguine şi nici nu mor în mod natural.

Sunt trei grupe mari de cancere de sânge:

  • leucemii
  • mieloame multiple
  • limfoame maligne (cancerele ganglionilor limfatici)

Pentru mulţi pacienţi cu cancere de sânge, transplantul de celule stem de la donatori compatibili neînrudiţi este singura şansă la viaţă. Transplantul de celule stem sănătoase ajută măduva osoasă a pacientului să regenereze ea însăşi celule stem sănătoase din nou.

Urmărește CSID.ro pe Google News