Legătura dintre anticoncepţionale şi depresie (studiu)

Un nou studiu oferă informaţii fascinante cu privire la utilizarea pilulelor anticoncepţionale şi riscurile acestora.
  • Publicat:
Legătura dintre anticoncepţionale şi depresie (studiu)

Un nou studiu oferă informaţii fascinante cu privire la utilizarea pilulelor anticoncepţionale şi riscurile acestora. Printre toţi utilizatorii de pilule anticoncepţionale din studiu a existat un risc crescut de 40% pentru dezvoltarea depresiei după şase luni, comparativ cu femeile care nu au folosit anticoncepţionale, afirmă cercetătorii. Vârsta medie a utilizatorilor de anticoncepţionale din cadrul studiului a fost de 24 de ani.

În rândul utilizatorilor de pastilele anticoncepţionale orale combinate s-a înregistrat o rată de 1,2 ori mai mare de a dezvolta episoade depresive spre deosebire de persoanele care nu utilizează. În rândul femeilor care au folosit pilulele contraceptive numai cu progestativ a fost înregistrată o rată de 1,3 ori mai mare de apariţie a episoadelor depresive, potrivit studiului.

În ceea ce priveşte formele non-orale de anticoncepţionale, cele care au folosit plasturele transdermic au avut un risc crescut de două ori mai mare faţă de cele care folosesc pastile şi cele care au folosit inelul vaginal a avut un risc de 1,5 ori mai mare. Cercetătorii au remarcat în studiul lor faptul că diferenţa în ratele de risc din rândul femeilor care au luat forme non-orale şi orale de anticoncepţionale ar putea avea loc mai degrabă din cauza unei diferenţe de doză decât a modului de administrare în sine.

Riscul de depresie asociat cu consumul pilulelor contraceptive – mic, dar real

Toate formele de contraceptive hormonale au fost asociate cu un risc crescut de a dezvolta depresia. Acest risc a fost mai mare la adolescenţii cu vârste cuprinse între 15-19 ani şi în special pentru formele de bază non-orale, cum ar fi inelul şi patch-urile.

Ar trebui să ne oprim din prescrierea anticoncepţionalelor? Nu! Este important de remarcat faptul că în timp ce riscul de depresie în rândul femeilor care folosesc anticoncepţionale a crescut în mod cert, numărul total al femeilor afectate a fost foarte mic.

Aproximativ 2,2 din 100 de femei care au folosit anticoncepţionale au dezvoltat depresie, comparativ cu 1,7 din 100 care nu au folosit anticoncepţionale, cee ce ne indică faptul că doar anumite femei au o anumită sensibilitate la acest efect secundar. Nu se ştie care dintre ele, dar medicii specialişti recomandă consultul medical (planningul familial) înainte de administrarea anticoncepţionalelor. Este important ca acestea să fie individualizate pe fiecare tip de persoană în parte şi pe afecţiunile lor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandări: