O echipă de savanţi de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi Universitatea Harvard lucrează în prezent la dezvoltarea unei măşti de protecţie „inteligente” care să tragă un semnal de alarmă atunci când este contaminată cu particule de salivă ce conţin virusul SARS-CoV-2. Potrivit unui comunicat publicat în jurnalul Cell, experţii au folosit o tehnologie similară în timpul epidemiei de Zika şi de Ebola, iar peste câteva săptămâni urmează să fie făcute testele de eficacitate a măştii inovatoare.
De asemenea, tehnologii mai mult sau mai puţin asemănătoare şi-au dovedit eficienţa şi în depistarea altor virusuri care pot cauza gripă, hepatita C, boala West Nile, rujeolă.
Masca inteligentă ar urma să fie dotată cu senzori speciali care emit un semnal fluorescent atunci când purtătorul acesteia elimină particule de salivă contaminate cu noul coronavirus.
Dacă va avea succes, masca va putea înlocui alte metode de screening, precum testele nazofaringiene sau măsurarea temperaturii corporale.
„O astfel de mască poate fi folosită în aeroport, la serviciu sau în spitale”, spune Jim Collins, şeful echipei de cercetare.
Deşi proiectul este abia la debut, rezultatele preliminare sunt promiţătoare, susţin cercetătorii. În ultimele săptămâni, ei au testat capacitatea de detecţie a SARSC-CoV-2 pe baza senzorilor, folosindu-se de mostre de salivă.
Echipa experimentează şi în privinţa designului măştii. Se discută fie despre integrarea senzorilor în mască, fie despre realizarea unui accesoriu care să se ataşeze de mască şi să transmită informaţia către un smartphone, prin intermediul unei aplicaţii.
Senzorii care urmează a fi integraţi în mască sunt realizaţi din material genetic (ADN şi ARN), tocmai pentru a „atrage” virusurile în ţesătură. Într-o astfel de situaţie, dacă purtătorul măştii este infectat şi tuşeşte sau strănută şi elimină particule contaminate, materialul va căpăta o lumină fluorescentă.
Însă această lumină puternică nu se vede cu ochiul liber, ci doar cu ajutorul unui fluorimetru, un aparat care determină intensitatea şi durata luminii de fluorescenţă emise de o substanţă fotoluminescentă.
Vestea bună este că un astfel de aparat nu costă mai mult de un dolar şi oricine şi-l poate permite. Autorităţile ar putea folosi astfel de aparate pentru a scana măştile persoanelor potenţial contaminate.