Menopauza – 3 afecţiuni pe care femeile le pot dezvolta atunci când se instalează

Despre simptomele supărătoare ale menopauzei multe femei aleg să tacă. În unele cazuri se instalează chiar afecţiuni din sfera cardiovasculară sau osteoporoză.
  • Publicat:
Menopauza - 3 afecţiuni pe care femeile le pot dezvolta atunci când se instalează
Menopauza - 3 afecţiuni pe care femeile le pot dezvolta atunci când se instalează, foto 123rf.com

Conform Eurostat, durata medie de viaţă a unei femei din Europa este estimată la peste 80 de ani, ceea ce înseamnă că aproximativ 40% din perioada adultă este trăită în menopauză. MediPlus a lansat împreună cu Societatea Română de Menopauză o campanie de conştientizare a problemelor asociate menopauzei.

Menopauza, cu deprivarea hormonală corespunzătoare, este de asemenea implicată în apariţia a numeroase afecţiuni. Printre acestea se află chiar şi boli cardiovasculare, accident vascular cerebral şi osteoporoză.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de morbiditate la femei, la nivel global.

În Europa sunt responsabile pentru 43% din numărul total de decese (pentru 40% dintre decese în rândul bărbaţilor şi 49% dintre decese în rândul femeilor).
Bolile cardio-vasculare apar, în medie, cu 7-10 ani mai târziu la femei decât la bărbaţi şi sunt asociate cu instalarea menopauzei, în asociere directă cu deprivarea hormonală (hormonii sexuali feminini au funcţie de protecţie cardio-vasculară).

Femeile au prognoze mai slabe dacă suferă un AVC

Accident vascular cerebral (AVC): femeile sunt predispuse la AVC mai târziu în viaţă decât bărbaţii, însă au prognoze mai slabe comparativ cu aceştia.
Incidenţa bolilor coronariene este de 2-3 ori mai mare la femeile care au intrat în menopauză decât la femeile de aceeaşi vârstă care nu au intrat în menopauză.

Femeile se confruntă cu pierderea masei osoase

Osteoporoză: începând cu vârsta de 40 de ani, femeile încep să piardă între 0.3% şi 0.5% din masa osoasă anual. În timpul menopauzei, se pierd între 3% şi 5% din masa osoasă pe an. Acesta creşte riscul de fractură de şold, de col femural, gleznă, încheietura mâinii.
Numărul total al pacienţilor de osteoporoză este estimat că va creşte cu 23% din 2010 până în 2023 (de la 27.5 milioane la 33.9 milioane).
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: