Oţetul, aliatul bolnavilor de diabet

Surprinzător, cercetările recente arată că alimentele acide, ca oţetul, pot proteja creierul împotriva creşterilor bruşte ale glicemiei.
  • Publicat:
Oţetul, aliatul bolnavilor de diabet

Surprinzător, cercetările recente arată că alimentele acide, ca oţetul, pot proteja creierul împotriva creşterilor bruşte ale glicemiei.

Un studiu al oamenilor de ştiinţă italieni a demonstrat că adăugând numai 4 linguriţe de oţet (ca parte a unei vinegrete ce conţine şi două linguriţe de ulei de măsline) la o masă obişnuită, glucoza scade cu 30%.

Profesorul în nutriţie Jenni Brand-Miller, de la Universitatea Sidney, din Australia, a descoperit că toate tipurile de oţet, precum şi sucul de lămâie, sunt eficiente, însă oţetul din vin roşu este cel mai puternic.

Explicaţia: acidul din unele alimente încetineşte procesul digestiv sau rata de evacuare gastrică, atenuând creşterile rapide ale glicemiei.

Tot aciditatea explică de ce pâinea neagră are un indice al glicemiei scăzut în comparaţie cu alte tipuri de pâine: drojdia induce fermentarea, eliberând acid lactic. Şi iaurtul poate fi de folos în ţinerea sub control a glucozei, deoarece şi el conţine acid lactic.

Consumarea sucului de grepfrut sau de portocale poate micşora impactul produs de alimentele cu valoare glicemică ridicată, dar nu la fel de mult ca oţetul. Motivul: acizii cu masă moleculară mică, aşa cum sunt acidul acetic (din oţet) şi acidul lactic (din pâinea cu aluat dospit şi iaurt), încetinesc evacuarea gastrică mai mult decât aciziicu masă moleculară mare, ca acidul citric şi acidul malic din citrice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult