Pericolul ascuns din produsele de patiserie

Experţii Consiliului Superior al Sănătăţii (Belgia) recomandă evitarea consumului excesiv al uleiului de palmier pentru a preveni problemele de sănătate. Este vorba, de fapt, despre un ulei bogat în acizi graşi saturaţi. Aceştia cresc riscul maladiilor cardiovasculare, ca şi creştere a LDL – colesterol rău. Este foarte important, aşadar, să limităm consumul de acizi graşi saturaţi.
  • Publicat:
Pericolul ascuns din produsele de patiserie

Experţii Consiliului Superior al Sănătăţii (Belgia) recomandă evitarea consumului excesiv al uleiului de palmier pentru a preveni problemele de sănătate. Este vorba, de fapt, despre un ulei bogat în acizi graşi saturaţi.

Aceştia cresc riscul maladiilor cardiovasculare, ca şi creştere a LDL – colesterol rău (vezi care sunt alimentele care ţin sub control colesterolul). Este foarte important, aşadar, să limităm consumul de acizi graşi saturaţi.

Nu este întotdeauna facil să studiem cu atenţie etichetele pentru a determina cu precizie componenţa unui produs. De aceea, trebuie să ştiţi că uleiul de palmier se ascunde frecvent sub termenul generic ulei vegetal.

Consumatorii beneficiază de o informare mai amplă privind denumirile de pe etichetele produselor alimentare începând cu 2014, din momentul în care intră în vigoare noua legislaţie care obligă fabricanţii să aibă indicarea clară a tipului de ulei utilizat în produsele respective.

De asemenea, consumaţi cu moderaţie produsele următoare, care sunt bogate în ulei de palmier: produse de patiserie, produse alimentare semipreparate, pizza, biscuiţi, batoane de ciocolată, unele pateuri tartinabile şi margarina.

Limitaţi de asemenea consumul unor produse lactate ca untul şi smântâna pentru a evita consumul mare de grăsimi (un adult sănătos şi activ poate consuma până la 20 – 30 de grame de unt zilnic, fără probleme).

Pentru a găti, folosiţi alte tipuri de uleiuri vegetale care conţin acizi graşi nesaturaţi, precum: uleiul de măsline, de arahide, porumb, floarea-soarelui, soia, uleiul produs din seminţe de rapiţă, nuci sau susan.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult