Produsele alimentare fără gluten au început să crească foarte mult în popularitate. În prezent, multe supermarketuri au un raion special pentru astfel de produse.
Această „expansiune” a produselor alimentare fără gluten a avut loc o dată din cauza creşterii numărului oamenilor diagnosticaţi cu boala celiacă (intoleranţa la gluten) şi a doua oară din cauza celebrităţilor care au promovat un asemenea stil de viaţă, scrie Descoperă.
Vezi aici ce părere are nutriţionistul Mihaela Bilic despre dietele fără gluten!
Un nou studiu a arătat că astfel de trenduri lansate de persoane fără niciun fel de expertiză pot fi extrem de dăunătoare. În cazul de faţă, un regim alimentar fără gluten poate duce la apariţia diabetului de tip 2.
Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Harvard şi a avut în vedere monitorizarea a 200.000 de oameni.
Glutenul este o proteină găsită în cereale precum grâul, secara şi orzul şi este extrem de util în industria alimentară. Spre exemplu, oferă elasticitate pâinii şi îi oferă o textură care o face uşor de mestecat.
Pentru cei cu intoleranţă la gluten, această proteină este un coşmar întrucât organismul o recunoaşte ca pe o ameninţare.
Fără să existe vreo dovadă a beneficiilor, multe persoane fără această condiţie au înţeles-o ca pe o alternativă „sănătoasă” la o dietă normală, ceea ce este, după câte precizează acest studiu, total opusul.
De asemenea, diabetul de tip 2 nu este o boală care să fie ignorată. Afectează mai mult de 400 de milioane de oameni în toată lumea, un număr care este în continuă creştere. Nu există cură pentru acest tip de diabet, iar reversibilitatea este extrem de rară.