Deşi în România scleroza multiplă este o boală rară, rămâne cea mai invalidantă afecţiune a adultului tânăr, vârsta medie a pacienţilor la momentul diagnosticării fiind de 37 de ani. În ţara noastră, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, 70% fiind femei. Dintre acestea, circa 5.000 au accesat sistemul public de sănătate în anul 2016, având aşadar boala activă.
În ceea ce priveşte aspectul economic şi social al bolii, potrivit rezultatelor studiului, costurile totale ale sclerozei multiple în România sunt de 412,5 milioane RON anual (91 milioane EUR).
Managementul acestei afecţiuni include tarife pentru diagnosticarea şi monitorizarea bolii, pentru tratament, costuri generate de servicii clinice, paraclinice, de spitalizare şi tarife generate de comorbidităţile asociate bolii. Toate aceste costuri generate de pacienţii cu scleroză multiplă din România se ridică la 272 milioane RON anual (60 milioane EUR). Pacienţii cu SM se confruntă cu o gamă largă de simptome, dintre care amintim:
Produsele decontate prin programul naţional pentru scleroză scleroză multiplă reprezintă 5,7% din bugetul medicamentelor pentru boli cronice cu risc crescut, utilizate în programele naţionale cu scop curativ, raportat de CNAS în anul de referinţă al studiului.
Un pacient cu scleroză multiplă trăieste, în medie, cu circa 10 ani mai puţin decât o persoană sănătoasă, ceea ce se traduce în costuri indirecte, ce includ lipsa de productivitate cauzată de dizabilitate şi decesul prematur, pensiile de invaliditate, indemnizaţiile de handicap, concediile medicale şi transportul pacientului. Valoarea totală a acestor costuri indirecte este de 140,5 milioane RON anual (31 milioane EUR).
Din cauza dizabilităţii, pacienţii cu scleroză multiplă din România pierd un număr total de 2.595 ani de productivitate, cu un cost indirect pentru bugetul public de aproximativ 100 milioane RON (22 milioane EUR).
„Principalele bariere în accesarea tratamentului, din perspectiva pacienţilor, sunt stigma socială asociată acestei boli, lipsa frecventă a medicamentelor de pe piaţa din România, lipsa interesului personalului medical faţă de pacienţi, accesul limitat al pacienţilor la informaţii, îngreunarea accesului la medicamente, lipsa comunicării între medici şi pacienţi şi problemele de acces la sistem sistemul de sănătate” , au declarat reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi.
Scleroza multiplă în România