Cercetarea s-a desfasurat in cadrul Leiden University Medical Center, din Olanda, si a avut in vedere in jur de 7800 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani. Studiul a vizat compararea pacientilor care au avut cheaguri de sange (fie in vene, fie in artere), cu pacienti sanatosi, care nu au suferit niciodata din cauza acestei afectiuni. Toate persoanele participante au facut sport in mod sustinut si regulat.
Ca urmare, s-a observat faptul ca toti cei care au luat parte la studiu, si au desfasurat activitati fizice, indiferent de sex, varsta sau tipul exercitiilor, au cu 46% mai putine sanse sa dezvolte cheaguri de sange la nivelul arterei pulmonare, si cu 24% la venele membrelor inferioare.
In cazul femeilor, miscarea regulata se dovedeste a fi cu atat mai benefica; oamenii de stiinta au izolat din cadrul esantionului supus cercetarii, acele femei cu risc crescut de aparitie a cheagurilor de sange (faceau terapii hormonale sau contraceptive, ori erau insarcinate). Concluzia finala a fost ca miscarea regulata si sutinuta scade riscul aparitiei cheagurilor cu peste 55%.
O alta observatie importanta pe care au notat-o cercetatorii este aceea care releva faptul ca, desi pana acum se stia ca activitatea fizica creste riscul aparitiei hematoamelor la persoanele in varsta, sportul aduce beneficii nemasurate inimii, si are efect pozitiv asupra acestora.
In plus, studiul a scos la iveala realitatea ca acele persoane care nu fac sport deloc, au de 4 ori mai multe sanse sa dezvolte cheaguri de sange decat cele care practica o maniera de exercitiu fizic, indiferent de ce fel. In acest sens, persoanele obeze pot experimenta complicatii asociate lipsei de miscare.
(A. Raicu)