Consumul frecvent de soia, nuci şi uleiuri de in şi de rapiţă ar putea fi cheia în prevenţia împotriva afecţiunilor cardiovasculare, cauza numărul 1 a mortalităţii în lume.
Potrivit specialiştilor spanioli, care au realizat un studiu ale cărui rezultate sunt prezentate în această perioadă în cadrul celui de-al XX-lea Congres internatţional de Nutriţie din Granada, Spania, alimentele de origine vedetală care conţin acizi graşi Omega 3 dispun de o sursă bogată de acid alfa-linoleic, substanţă cu un rol deosebit de important în menţinerea capilarelor şi care favorizeată transportul eficient al oogenului şi al substanţelor nutritive către organele vitale, împiedicând apariţia bolilor grave, cum sunt cele cardiovasculare.
De asemenea, un conţinut crescut de acid alfa-linoleic poate fi găsit în migdale şi alune, cantitatea zilnică recomandată fiind de minimum 30 de grame.
Pentru un aport corespunzător şi pentru a se evita carenţele în privinţa acestui nutrient, se recomandă ca între 0,6- 2% din caloriile consumate zilnic să reprezinte acizi graşi Omega 3, fie din surse vegetale, fie din unele specii de peşte, cum este somonul de exemplu.