Produsele cosmetice preparate dupa retete babesti trebuie facute in completarea tratamentelor profesioniste. Alegerea fructelor si legumelor pasate, sau a ceaiurilor din diferite plante, contribuie la imbunatatirea aspectului tenului, insa folosirea in exces poate provoca reactii alergice. „Fiecare persoana ar trebui sa isi cunoasca foarte bine pielea pentru a alege produsele pe care le tolereaza.
Mastile din fructe si legume nu inlocuiesc un tratament profesionist si nici nu sunt lipsite de risc. Ele pot provoca dermatite de contact si dermatite iritative. In plus, zeama acestor produse sau ceaiurile din plante nu depasesc bariera cutanta si nu pot modifica aspectul celular”, explica Mihaela Leventer, medic primar dermatolog. Astfel, multe dintre aceste tratamente naturiste au mai mult un rol calmant pentru ten si mai putin unul de modificare a aspectului pielii in profunzime.
Nu tot ce e natural e bun
Dr. Leventer spune ca exista amestecuri de produse naturiste care pot fi folosite la domiciliu, insa numai pe un ten fara probleme dermatologice si fara a exagera. „Totul trebuie folosit cu masura. Nu tot ce este natural e bun. Sfatul cosmetic al unui profesionist este important. Intelept este sa apelam la produse care au trecut teste de eficienta si toleranta”, sustine dr. Leventer.
Medicul spune ca produsele cosmetice cu extracte naturiste sunt mult mai bune deoarece testele de laborator au demonstrat in ce faza a dezvoltarii lor au eficienta maxima. Astfel, unele produse au extracte de radacina, altele de frunzulite sau din pulpa fructelor. Industria cosmetica a atins un nivel de performanta in care se pot separa si rafina compusii folositori de cei nefolositori. Apoi, in cecetare s-a demonstrat ca moleculele active extrase din diferite produse naturale sunt mult mai eficiente combinate si conservate in laborator, deoarece sunt separate pentru a actiona exact pe diferite probleme ale tenului.
Argila, ingredientul care poate fi folosit saptamanal
Totusi, exista cateva ingrediente naturale babesti care si-au pastrat valoarea pana in zilele moderne ale industriei cosmetice. Dr Mihaela Leventer recomanda argila cu apa sau zeama de lamaie, din care se pot face masti saptamânale. Aceasta combinatie este recomandata pentru tenul seboreic. Lamaia poate fi inlocuita cu zeama altor citrice, in functie de preferinta si toleranta.
Alte tratamente naturale inca eficiente sunt masca din albus de ou si gris sau malai folosita pentru gomaj, compresele cu ceai de albastrele pentru pungile de sub ochi, masca din miere cu lamaie pentru tenul gras si patat, uleiul de masline pentru tenul uscat si sensibil, zeama de lamâie verde amestecata cu miere pentru albirea tenului sau zeama de castravete pentru tonifiere.
Toate acestea pot fi folosite numai dupa ce un medic dermatolog stabileste ce tip de ten aveti si care sunt problemele cu care va confruntati. Altfel riscati sa folositi un tratament naturist nepotrivit, care va poate inrautati sanatatea pielii, putând chiar provoca aparitia unor afectiuni greu vindecabile.