Tratamentul anti-cancer, mai eficient dacă se respectă o condiţie esenţială!

ent în cancer este un detaliu acceptat destul de recent de către comunitatea medicală, dar considerat, în prezent, fără echivoc. Eficienţa unui tratament antitumoral nu depinde atât de mult de aspectul histopatologic sau de localizarea anatomică a tumorii, ci de mutaţia genetică descoperită la nivel celular.
  • Publicat:
Tratamentul anti-cancer, mai eficient dacă se respectă o condiţie esenţială!

Prima condiţie a unui tratament ţintit de succes este să cunoşti ţinta medicamentului, adică mutaţia genetică descoperită la nivel celular.

Aceasta este premisa de la care pleacă, în prezent, cercetătorii din domeniul oncologiei pentru a creşte rata de supravieţuire a pacienţilor bolnavi de cancer şi calitatea vieţii acestora. 

“Un element al schimbării perspectivei de tratament în cancer este un detaliu acceptat destul de recent de către comunitatea medicală, dar considerat, în prezent, fără echivoc. Eficienţa unui tratament antitumoral nu depinde atât de mult de aspectul histopatologic sau de localizarea anatomică a tumorii, ci de mutaţia genetică descoperită la nivel celular”, a precizat Prof. Istvan Petak, (Ungaria), cercetător oncolog, farmacolog molecular şi pionier internaţional în medicina oncologică personalizată, în cadrul simpozionului “Harnessing progress in precision medicine towards clinical practice of oncology”,  organizat de Federaţia Societăţilor Române de Cancer, la finalul lunii octombrie.

Prima condiţie a unui tratament ţintit de succes este să cunoşti ţinta medicamentului. De aceea este necesar să existe un diagnostic molecular. Dacă ţinta este prezentă în interiorul celulei tumorale, medicamentul ţintit este sau nu eficient. Asta înseamnă că rezultate mai bune se pot obţine folosind combinaţii de terapii ţintite şi tratamente tradiţionale sau doar terapii ţintite fără tratamente tradiţionale.

Diagnosticul molecular presupune analiza probei de tesut tumoral. Acest test este posibil la standarde europene şi presupune o tehnologie complexă care identifică posibile mutaţii genetice în cazul a până la 60 de gene cu relevanţă terapeutică în cancer.

“Este momentul să renunţăm la abordarea >, abordare în care se testează o singură genă pentru a vedea dacă este util sau nu să administrăm un anumit medicament, şi să ne concentrăm eforturile în identificarea >, în funcţie de profilul molecular al tumorii sale”, explică Prof. Petak.

În acest moment, diagnosticarea moleculară şi recomandările de terapie ţintită pot fi accesate doar prin intermediul serviciului Oncompass. Pe lângă identificarea mutaţiilor genetice care au determinat apariţia cancerului, Oncompass furnizează şi o listă cu posibilităţile de terapie specifice fiecărui pacient în parte, precum şi o listă a studiilor clinice care se desfăşoară în prezent în lume cu medicamente care ţintesc mutaţiile pacientului. De asemenea,  este un sprijin real pentru specialiştii oncologi în identificarea celei mai eficiente terapii în cancer, pentru fiecare pacient în parte.

Diagnosticul molecular şi terapia ţintită sunt parte a programului Oncompass (www.oncompass.ro) şi oferă pacienţilor bolnavi de cancer şansa de a fi trataţi modern, conform mutaţiilor care au generat boala, cu medicamente în curs de cercetare, la care, altfel, nu ar avea acces. Şansa aceasta înseamnă pentru pacienţi prelungirea perioadei de supravieţuire şi o calitate a vieţii crescută, ca urmare a unor terapii potrivite nevoilor fiecărui individ în parte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: