Folosirea ventilatorului in camerele in care dorm bebelusii reduce riscul de sindrom al mortii subite a sugarului, boala pentru care medicii nu au inca o explicatie exacta, conform unui studiu publicat in SUA, in Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Legatura dintre o buna aerisire a camerei si riscul de sindrom al mortii subite a sugarului, care este principala cauza de deces pentru copiii cu varsta cuprinsa intre o luna si un an, nu a fost suficient examinata pana in prezent, a declarat Kimberly Coleman-Phox, cercetator in cadrul organizatiei Kaiser Permanente si principalul autor al acestui studiu.
Cercetatoarea a analizat informatiile obtinute in cursul intalnirilor avute cu 185 de mame ale caror sugari au decedat din cauza acestui sindrom. Informatiile au fost comparate cu cele obtinute de la alte 312 mame ale caror copii erau in viata.
Aceste mame au fost chestionate daca au folosit un ventilator, o tetina, daca au deschis fereastra camerei sugarului in timp ce acesta dormea, cat de mare era salteaua, cate paturi foloseau, precum si temperatura camerei.
Studiul a scos la iveala faptul ca folosirea unui ventilator reduce cu 72% riscul de sindrom al mortii subite al sugarului. Aceasta scadere a riscului ajunge la 94% in camerele in care temperatura trece de 21 de grade.
Scaderi importante ale riscului de deces au fost inregistrate si in cazul sugarilor care dorm pe o parte sau in acelasi pat cu o alta persoana, alta decat parintii lui, sau care nu folosesc tetina. Coleman-Phox este de parere ca o ventilare insuficienta a camerei poate conduce la acumularea de dioxid de carbon (CO2) in jurul nasului si a gurii sugarului, crescand astfel riscul ca acesta sa inspire din nou CO2.
Culcarea bebelusilor pe spate, fara patura si perna, la o temperatura moderata, precum si limitarea fumatului pasiv au permis obtinerea unor progrese considerabile in privinta limitarii riscurilor de sindrom al mortii subite a sugarului. Numarul deceselor provocate de acest sindrom a scazut cu 56% in Statele Unite, unde ventilatoarele sunt utilizate foarte mult, in perioada 1992 – 2003.