Suplimentele cu vitamina C pot reduce considerabil eficacitatea tratamentelor anticancer, conform unui studiu realizat de cercetatorii americani, publicat in Cancer Research. "Folosirea suplimentelor cu vitamina C ar putea sa diminueze capacitatea pacientilor de a raspunde la terapiile anticancer", a explicat Mark Heaney, coordonatorul studiului efectuat in spitalul Memorial Sloan-Kettering din New-York.
Cercetatorii au testat pe celule canceroase o varietate de medicamente folosite in chimioterapie. Celulele canceroase au fost pretratate cu acid dehidroascorbic, o varietate de vitamina C, iar expertii au constatat cu surprindere ca toate medicamentele anticancer testate nu au fost la fel de eficiente asupra celulelor pretratate cu vitamina C precum asupra celor netratate cu aceasta vitamina.
Astfel, medicamentele anticancer nu au reusit sa distruga decat 30-70% din celulele pretratate cu vitamina C. Oamenii de stiinta au verificat ulterior aceste rezultate, implantand celulele canceroase in soareci, si au constatat ca tumorile se dezvoltau mai repede la animalele care aveau in organism celule canceroase pretratate cu vitamina C.
Autorii acestui studiu sustin ca aceleasi efecte ar putea fi obtinute si in cazul pacientilor umani. Folosirea suplimentelor cu vitamina C in timpul unui tratament impotriva cancerului constituie o procedura controversata, de mult timp, chiar daca vitamina C, fiind un antioxidant, ar putea avea efecte benefice asupra bolnavilor.
Americanul Linus Pauling, laureat al premiului Nobel pentru chimie in 1954, a fost primul care a lansat ideea folosirii vitaminei C in combaterea cancerului, in anii ’70. Anumite medicamente folosite in chimioterapie produc, totusi, niste radicali liberi care pot bloca moleculele de oxigen si pot conduce la moartea celulei.
Conform autorilor acestui studiu, vitamina C neutralizeaza efectele distructive ale radicalilor liberi asupra mitocondriilor (fabrica de energie a celulei), mentinand astfel in viata celulele canceroase, in ciuda tratamentului prin chimioterapie.
Rezultatul acestui studiu alimenteaza si mai mult controversele referitoare la asocierea dintre vitamina C si cancer. Cercetatorii de la Institutul National American al Sanatatii (NIH) au anuntat in luna august ca injectarea vitaminei C in doze masive direct in tumorile canceroase contribuie la reducerea marimii acestora cu 50%. Studiul a fost, insa, realizat pe soareci.