Nutritia si ficatul

O nutritie corespunzatoare contribuie si la reconstruirea celulelor hepatice deteriorate sau la formarea unora noi.
  • Publicat:
Nutritia si ficatul
Nutritia si ficatul

Ceea ce mananci si cat de bine ai grija de tine poate afecta functionarea sanatoasa a ficatului. De aceea, este important sa alegi produsele alimentare care te ajuta la mentinerea si sustinerea ficatului. O nutritie corespunzatoare contribuie si la reconstruirea celulelor hepatice deteriorate sau la formarea unora noi.

Ficatul se poate detoxifia in doua faze, numite faza intai si faza a doua, ce necesita anumite vitamine si minerale. Acestea, la randul lor, au nevoie de alti nutrienti numiti fitochimicale si aminoacizi pentru a le ajuta in procesul de indepartare a toxinelor.

Ficatul are astfel o munca grea de facut si, dupa cum se vede, e nevoie de un efort de echipa pentru a-l sustine.

In timpul fazei intai, ce transforma toxinele in substante mai putin daunatoare, se formeaza radicalii liberi. Acestia sunt particule instabile ce reactioneaza cu corpul si ii afecteaza celulele.

In plus, daca atacurile radicalilor liberi sunt deosebit de “violente”, inclusiv ficatul are de suferit. Pentru a scapa sau macar reduce radicalii liberi din organismul nostru e nevoie sa consumam alimente bogate in antioxidanti si fitochimicale.

In timpul fazei a doua, ficatul adauga o substanta chimicalelor acum mai putin daunatoare pentru a le face solubile in apa. Apoi sunt eliminate prin urina si fecale. Acest proces are nevoie de alimente bogate in sulf.

Iata, asadar, care sunt alimentele bogate in nutrientii de care are nevoie ficatul tau:

Pentru faza intai:

Sfecla contine antioxidanti cum ar fi betacarotenul si alti carotenoizi si flavonoide. Antioxidantii ajuta in primul rand la limitarea daunelor cauzate de radicalii liberi. De aceea, ei au un efect de vindecare si de curatare a ficatului. Sfecla contine si acid folic.

Brocoli contine vitaminele B si C si este o sursa de acid folic.

Orezul brun furnizeaza vitamina B si seleniu.

Morcovii contin beta-caroten si carotenoizi ce ajuta la protejarea ficatului.

Ouale furnizeaza vitamina B.

Usturoiul contine seleniu si glutation, ce actioneaza ca antioxidanti.

Spanacul furnizeaza acid folic si vitamina B.

Rosiile contina vitamina C si E, dar sunt si o sursa bogata de licopen.

Germenii de grau contin seleniu si vitamina E si sunt o sursa excelenta de fitochimicale.

Pepenii rosii si ardeii sunt surse bogate de vitamina C.

Pentru faza a doua:

Brocoli si varza contin compusi naturali de sulf.

Ouale contin metionina, un compus de sulf ce ajuta la detoxifiere.

Nucile sunt surse de seleniu.

Ceapa are compusi de sulf, dar sunt si o sursa de glutation.

Sparanghelul, pepenele verde, papaya si avocado sunt surse naturale bogate in glutation.

Ciupercile au o cantitate mare de acid glutamic, necesar pentru a produce glutationul.

Alimente necesare pentru sanatatea generala a ficatului:

Fasolea contine lecitina ce ajuta ficatul sa dizolve grasimile si ajuta la reducerea nivelului ridicat al colesterolului. Lecitina ajuta si la mentinerea sanatatii membranei din jurul celulelor hepatice.

Piperul rosu contine multe fitochimicale, inclusib betacaroten si luteina si e o sursa bogata de vitamine B, C si E. In plus, ajuta la digestie.

Lamaia verde este un aliment amar, acid, folositoare pentru curatarea generala a corpului.

Nucile sunt o sursa de arginina ce ajuta ficatul la detoxifierea de amoniac. Sunt si o sursa bogata de acizi grasi Omega 3.

Semintele de chimen contin multe flavonoide si carotenoizi ce actioneaza ca antioxidanti.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Organizarea, secretul longevitatii
Organizarea, secretul longevitatii