Pericolul folosirii antibioticelor timp indelungat

Cercetatorii spun ca persoanele care iau antibiotice se expun riscului dezvoltarii unui tip de cancer in timp.
  • Publicat:
Pericolul folosirii antibioticelor timp indelungat
Pericolul folosirii antibioticelor timp indelungat

Utilizarea repetata a medicamentelor antibiotice este asociata cu un risc crescut de cancer, spune un studiu facut in Finlanda. Cercetatorii avertizeaza ca rezultatele trebuie analizate cu precautie, insa adauga ca acestea sunt cele mai puternice dovezi care vin in sprijinul asocierii dintre antibiotice si cancer.

Au analizat peste 3 milioane de dosare medicale ale unor pacienti carora li s-au administrat antibiotice in perioada 1995-1997. Apoi au analizat rata de cazuri de cancer inregistrata in perioada 1998-2004. Persoanele care au primit 2 pana la 5 tratamente cu antibiotice au prezentat cu 25% mai multe probabilitati de a dezvolta cancer fata de cele care au primit doar un tratament.

„Busuiocul sfant“ din India ne mentine tineri

O anumita specie de busuioc poate fi folosita in combaterea efectelor imbatranirii, datorita proprietatilor sale antioxidante, sunt de parere cativa cercetatorii indieni. Specia, numita „busuiocul sfant”, este foarte apropiata de planta aromata utilizata in bucataria occidentala si este extrem de folosita in mancarurile asiatice.

De mii de ani, extractul din aceasta planta este utilizat cu succes in medicina traditionala ayurvedica. Protejeaza impotriva radicalilor liberi, substante chimice cancerigene care pot ataca organe cheie, cum ar fi inima, ficatul si creierul si provoaca daune la nivelul genelor si celulelor nervoase.

Cafea cu parfum de sanatate

Femeile care beau cafea prezinta mai putine riscuri de a dezvolta cancer de col uterin, potrivit unui studiu nipon. Autorii studiului, realizat la cererea Ministerului nipon al Sanatatii, au monitorizat 54.000 de femei cu varste intre 40 si 69 de ani, timp de 15 ani. In perioada respectiva, numai 117 dintre femei au dezvoltat cancer de col uterin.

Potrivit rezultatelor cercetarii, femeile care consuma zilnic mai mult de 3 cani de cafea au prezentat cu 60% mai putine riscuri de a dezvolta cancer de col uterin comparativ cu cele care beau mai putin de 2 cani de cafea pe saptamana. „Cafeaua poate determina o scadere a nivelului de insulina, ceea ce reduce riscul dezvoltarii cancerului la nivelul colului uterin”, precizeaza studiul.

Citeste si Cu antibioticele nu e de glumit
                  Nu mai vreau!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Anorexia poate afecta si barbatii
Anorexia poate afecta si barbatii