Pregateste-ti copilul pentru afectiunile sezonului rece!

Copiii racesc mai usor din cauza sistemului imunitar "in crestere", dar si din cauza supraexpunerii la virusuri, in colectivitate. La acestea, se adauga frigul, umezeala de afara, transpiratia celor mici combinate cu trecerile bruste de la cald la rece.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pregateste-ti copilul pentru afectiunile sezonului rece!
Pregateste-ti copilul pentru afectiunile sezonului rece!

Copiii racesc mai usor din cauza sistemului imunitar „in crestere”, dar si din cauza supraexpunerii la virusuri, in colectivitate. La acestea, se adauga frigul, umezeala de afara, transpiratia celor mici combinate cu trecerile bruste de la cald la rece.

Nu strica sa ne instruim in fiecare zi copiii inainte de a pleca la gradinita sau scoala sa se spele cat mai des pe maini, sa nu manance sau sa bea dupa alti copii sau sa foloseasca obiectele altora de igiena personala, sustin cu tarie medicii. De asemenea, copiii trebuie sa manance cat mai multe fructe si legume proaspete, sa bea ceaiuri caldute si sucuri naturale din fructe, sa evite dulciurile, alimentele condimentate sau prea reci.

Mamicile nu trebuie sa-si hraneasca bebelusii (mai ales cei care fac frecvent rinite, otite, faringite etc.) cu lapte, ca un ultim aliment consumat inainte de culcare, cu mare potential de fermentare si dezvoltare a bacteriilor, ci apa sau ceai neindulcit. In plus, parintii trebuie sa se sfatuiasca cu medicul pediatru pentru ca micutul sa treaca mai usor peste o viroza respiratorie. Sau, cu putin noroc si multe vitamine, chiar sa nu raceasca deloc in aceasta iarna.

Examinarea ORL
In primul rand, medicul specialist ORL trebuie sa evalueze starea de functionare a aparatului ORL – nas, gat, urechi. Un copil care intra in sezonul rece cu nasul curgand aproape permanent, sigur va raci si mai rau. Sunt situatii cand se ajunge chiar si la complicatii pulmonare. De altfel, in aceasta perioada, este foarte important sa acordam o atentie speciala copiilor alergici, care se confrunta des cu rinite alergice sau cu crize de astm, alergici poate si la vaccinul antigripal.

Administrarea aerosolilor, umidificarea permanenta a camerei de dormit si de joaca, hranirea corecta si medicatia antialergica (antihistaminica, de exemplu) sunt doar cateva metode generale de prevenire a imbolnavirii, la care se adauga recomandarile specifice oferite de catre medicul pediatru. Sunt insa si cazuri in care, pentru a evita suprainfectarile si complicatiile, medicul ORL va trebui sa inlature vegetatiile adenoide (popular denumite polipi).

Daca amigdalele sunt inflamate aproape in permanenta si prezinta cripte cu potential de suprainfectare, acestea pot fi indepartate prin metode clasice sau prin criptoliza amigdaliana cu laser (ce conserva amigdalele). Faringita trebuie tratata cu atentie, iar antibioticele administrate numai dupa prelevarea produselor patologice si determinari bacteriologice. Curele intense de vitamina C si polivitamine sunt utile, dar intotdeauna doza si perioada sunt stabilite de catre medicul pediatru. Si lipsa calciului determina transpiratia excesiva a copilului, favorizand instalarea virozelor respiratorii. Si, nu in ultimul rand, exista metoda vaccinarii preventive.

Numarul imbolnavirilor in functie de varsta
Pentru ca sistemul imunitar al celor mici este inca in dezvoltare, contractarea afectiunilor sezonului rece este aproape iminenta. Daca majoritatea adultilor racesc de maximum patru ori pe an, copiii pot suferi de raceala, chiar si de zece ori pe an.

Conform statisticilor, inaintea varstei de doi ani, boala poate fi contractata de zece ori pe ani, iar prescolarii de sase ori pe an. Insa o data cu inaintarea in varsta, scade si frecventa aparitiei bolilor contagioase localizate pe caile respiratorii. De exemplu, adultii se imbolnavesc de maximum trei ori pe an, iar varstnicii doar o singura data.

Dozarea de anticorpi
Imediat dupa nastere, copiii sunt protejati fata de multe boli infectioase datorita anticorpilor pe care ii au in sange, primiti in viata intrauterina, de la mama, insa cantitatea acestor anticorpi se diminueaza in timp si copilul devine vulnerabil la boala. Vaccinarea determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala.

Atentie! Daca copilul este bolnav, vaccinarea trebuie amanata. Uneori, dupa administrarea vaccinului, copiii sunt mai agitati, au putina febra sau o roseata a pielii in jurul zonei unde s-a injectat vaccinul, fapt ce nu trebuie sa ne alarmeze.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Jucarii potrivite, copii destepti
Jucarii potrivite, copii destepti