Prima poza cu bebe

Ai ramas insarcinata si, ca orice viitoare mamica grijulie, vrei sa ai situatia sub control, inca din primele zile de sarcina. Medicul de familie te va trimite si la ecograf, aparatul care informeaza cu precizie despre evolutia sarcinii. Examinarea dureaz
  • Publicat:
  • Actualizat:
Prima poza cu bebe
Prima poza cu bebe

Ecografia este o procedura nedureroasa, care poate confirma o sarcina si care ofera, parintilor si medicului, informatii precise despre starea fatului, a placentei si a lichidului amniotic. Ecograful are la baza principiul ecoului, el emite ultrasunete care sunt reflectate inapoi de catre suprafata examinata si transformate in imagini pe un ecran. Ecografia nu are efecte negative nici asupra ta, nici asupra lui bebe, expunerea la ultrasunete fiind de numai o fractiune de secunda. Examenul ecografic dureaza circa 30 de minute, iar cercetatorii americani sustin ca bebelusul poate „auzi” din burtica mamei ecografia. Sunetul pe care il percepe este asemanator cu cel al unui tren care intra in gara.

Ecografia transvaginala si abdominala
Pentru a vedea cat mai bine cavitatea uterina si fatul, medicul iti va cere sa consumi inainte o cantitate mare de lichid. De asemenea, nu este indicat sa folosesti lotiuni de corp si mai ales creme antivergeturi, daca te-ai programat la un examen ecografic. In primele luni de sarcina, ecografia se poate face transvaginal, aceasta fiind cea mai sigura cale de a afla daca esti sau nu insarcinata. Sacul gestational poate fi vazut la 4 saptamani de sarcina, iar embrionul la 5 saptamani si jumatate. In lunile mai mari, ecografia se face abdominal, pentru a nu provoca un avort si pentru a nu declansa nasterea. Este primul pas al diagnosticului prenatal, morfologia fetala, adica examinarea fiecarui organ al copilului si ofera garantia ca acesta va fi sanatos atunci cand va veni pe lume.

2D, 3D, 4D
Tehnica a evoluat atat de mult, incat in zilele noastre iti poti vedea copilul inainte ca acesta sa se nasca. Ecografele 3D si 4D ofera imagini fidele ale bebelusului, astfel incat il poti privi cum clipeste, cum inghite, cum doarme, cum zambeste sau cum isi suge degetul. Poti pastra aceste imagini, primele fotografii din albumul micutului, si chiar il poti inregistra pe o caseta video.

Exista si situatii care te trimit de urgenta la medic, pentru ecografii suplimentare: dureri abdominale, sangerare vaginala, cresterea insuficienta a fatului, prezenta unor malformatii fetale, anomalii ale placentei si lichidului amniotic, miscari modificate ale copilului.


Examenul ecografic si etapele sarcinii
– Prima ecografie este bine sa fie facuta cat mai devreme, in primele saptamani de sarcina, si are rolul de a confirma sarcina, de a exclude o sarcina extrauterina, de a stabili daca sarcina este unica sau gemelara, de a stabili corect varsta gestationala si data probabila a nasterii.
– A doua ecografie trebuie facuta la 12-14 saptamani. Screening-ul arata daca fatul sufera sau nu de sindromul Down. La cea mai mica suspiciune, medicul va solicita analize genetice, triplul test si amniocenteza. 
– La 18-22 saptamani, se practica ecografia de morfologie fetala, care urmareste prezenta sau absenta malformatiilor fetale, apreciaza ritmul de crestere si dimensiunile fatului si stabileste sexul copilului.
– Urmatoarea ecografie este indicata la 34-36 de saptamani. Copilul este masurat si cantarit, iar medicul evalueaza pozitia si gradul de maturitate ale placentei si eventualele semne de suferinta fetala.
– La 40 de saptamani, chiar inainte de nastere, ecografia monitorizeaza miscarile fetale, respiratia copilului si volumul de lichid amniotic.

Unde poti face si cat costa o ecografie
CENTRUL DIAGNOSIS – dr. Mircea-Adrian Pop, tel.: (021)231.67.41, (021)231.67.42; CENTRUL SANADOR – dr. Doru Herghelegiu,
tel.: (021)411.61.95, (021)410.61.97; GENETICLAB – dr. Dinu Albu,
tel.: (021)413.14.23, 0788/125/379 
Prima ecografie, cea de depistare a sarcinii – 100-120 lei
A doua ecografie (12,14 saptamani) – 150 lei
Morfologia fetala (18, 22 saptamani) – 250 lei


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum putem sa devenim parinti
Cum putem sa devenim parinti